Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că modificarea făcută de deputații juriști privind avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților e un compromis mai mic pentru desființarea Secției speciale.

"Obiectivul este ca Secția specială să devină istorie. E un compromis. MCV va fi ridicat doar îndeplinind această condiție. Această măsură, acest compromis care se regăsește în momentul de față vom vedea cum va funcționa și, în funcție de asta, putem să discutăm și în viitor asupra lui. Eu cred că CSM primește și responsabilitate prin această decizie și din această perspectivă spun că e un compromis care e mai mic decât necesitatea majoră de desființare a Secției speciale", a afirmat copreședintele USR PLUS Dan Barna la Parlament, întrebat în legătură cu amendamentul adoptat în Comisia juridică la proiectul privind desființarea SIIJ, relatează Agerpres.

Întrebat în legătură cu faptul că acest amendament ar crea o superimunitate a magistraților, Barna a explicat: "Nu este o super-imunitate, este un aviz al unei secții, în funcție de magistratul respectiv, care ține de trimiterea în judecată. Asta înseamnă și o responsabilitate pe care CSM va trebui să și-o asume".

Dan Barna a menționat că la această formulă s-a ajuns în Parlament în urma discuțiilor de la nivelul coaliției, unde UDMR a avut un alt punct de vedere decât cel prezentat în forma propusă de Guvern.

Întrebat luni dimineață dacă va cere, la ședința coaliției, să fie eliminat sau modificat acest amendament, premierul Florin Cîțu a declarat: ”Eu spun ce am spus de fiecare dată: doresc ca legea să treacă prin parlament cât mai aproape de varianta pe care am aprobat-o în guvern. Pentru aceasta este nevoie de întreg pachetul de legi ale justiției, nu doar de acest pachet. Veți vedea că tot pachetul va face sens”.