USR se va adresa Comisiei Europene în legătură cu ”decizia absurdă” a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileț, spune Dan Barna. Reacții au venit și din partea ministrului Predoiu și Ambasadei SUA.

Ceea ce i s-a întâmplat judecătorului Cristi Danileț ne aruncă înapoi direct în "liniștea” regimului Iliescu Năstase, direct în (ne)justiția Rodicăi Stănoiu”, a scris pe Facebook Dan Barna, precizând că fostul ministru al justiției Stelian Ion lucrează deja pentru a sesiza Comisia Europeană în legătură ”cu decizia absurdă a Consiliului Superior al Magistraturii de a-l elimina din sistem pe judecătorul Cristi Danileț”.

La rândul său, deputatul Iulian Bulai va ridica această problemă la întrunirea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la care participă marți.

”Ceea ce se întâmplă zilele acestea în justiție este un atac grav și un avertisment, pe care l-am mai trăit, la adresa magistraților independenți. E o nouă etapă a unui război care din păcate nu dă semne că se apropie de final. Din contră chiar. Coaliția de guvernare și președintele României trebuie să se delimiteze ferm de aceste atacuri înainte de a pune România pe lista statelor în care statul de drept nu mai funcționează. O astfel de "evoluție” nu numai că afectează imaginea țării dar riscă, într-un final, să ducă și la grave pierderi financiare”, spune Dan Barna, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea lui Cristi Danileț din magistratură pentru clipuri publicate pe TikTok.

”Este inadmisibil ca CSM să decidă (administrativ) excluderea unui magistrat pe motiv că a postat pe TikTok două filme cu el în viața privată, unul în care tăia un gard viu, altul în care curăța o piscina. Pe motiv că asta aduce atingere imaginii profesiei. Acesta este doar un pretext. Adevărul e că o dată cu venirea înapoi a PSD la putere (de data asta cu girul explicit, chiar la invitația președintelui Iohannis) a reînceput restaurația. Gruparea fidelă lui Dragnea din CSM face acum ce nu au îndrăznit nici măcar în 2017-2018, considerând că nu mai e nimeni care să li se opună”, scrie și deputatul USR Cătălin Teniță.

”Iar asta la mai puțin de o lună de la schimbarea puterii politice. Mai repede decât OUG13. În ritmul acesta ne putem aștepta ca justiția să ajungă nu în situația din Polonia, ci la cea din Turcia sau Rusia. Este absolut strigător la cer ce se întâmplă”, comentează acesta.

Reacția unui membru CSM

"Având în vedere impactul mediatic al unor soluții ale Secției pentru judecători în materie disciplinară, voi propune ca în viitor hotărârile de sancționare ale secțiilor în materie disciplinară să fie motivate odată cu pronunțarea soluției. Această propunere figurează ca și obiectiv al președinției mele. Apreciez că deciziile de sancționare disciplinară au un efect nu doar asupra judecătorilor și procurorilor vizați, ci și asupra celorlalți colegi, mai cu seamă datorită faptului că, la momentul pronunțării soluției, motivarea nu este cunoscută”, a reacționat judecătoarea Andrea Chiș, care candidează pentru postul de președinte al CSM.


Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a reacționat precizând că, "dacă acesta este noul nivel de exigență pe care dorește să îl impună în sistemul judiciar la nivel de politică disciplinară, atunci el trebuie impus la modul general și fără excepții, pentru a nu crea favoritisme". 

CSM a riscat foarte mult cu această decizie, a mai spus Predoiu, adăugând că el nu comentează cazuri care se află sau se vor afla cu certitudine pe rolul instanțelor de judecată: ”Pe fondul cauzei, atât timp cât ministrul nu are drept de vot în CSM în materie disciplinară, și, pe de altă parte, având în vedere că dl judecător Danileț a declarat că va ataca decizia CSM în instanță, până la pronunțarea unei decizii definitive, ministrul Justiției este obligat prin natura postului să se abțină de la orice comentarii care ar putea fi interpretate ca presiuni într-un sens sau altul asupra instanței de judecată”.

Ambasada SUA la București - profund îngrijorată

”Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație”, spune misiunea diplomatică într-un mesaj pe Facebook.

Ambasada americană încurajează noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare.

”Degeaba speră liderii toxici ai coaliției PSD-PNL-UDMR că nu se află în Europa de derapajele la statul de drept”

Declarația îi aparține liderului USR Dacian Cioloș, care spune că marți, la Strasbourg, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, i-a confirmat că urmărește cazul Danileț și că a cerut deja mai multe informații despre deciziile luate luni de CSM.

”Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desființării acestei secții va avea consecințe. Din discuțiile cu comisarul Reynders, am înțeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deși există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează și, mai grav, între timp, alți magistrați sunt timorați”.

Didier Reynders i-a mai confirmat că, în lipsa desființării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiție la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată.

”În Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia și Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă”, afirmă Dacian Cioloș.