Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat marți, la sediul CSM, că Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, "așa cum este acum reglementată", nu poate continua să funcționeze.

"Nimeni până în acest moment, nici măcar membrii Comisiei Speciale din Parlament n-au reușit să mă lămurească și să-mi demonstreze utilitatea și funcționalitatea alineatului 2 al art. 88 indice 1 prin care Secția specială rămâne competentă, își păstrează competența față de toate cauzele în care este urmărit investigat un magistrat. Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută și un mare semn de întrebare de ce Secția Specială trebuie să-și păstreze competența pentru toate dosarele? Eu îmi asum că această Secție Specială, așa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcționeze, pentru că nu mă convinge nimeni că acest alineat asigură justețea actului de justiție", a declarat Ana Birchall la intrarea în sediul CSM, relatează Agerpres.

"Sincer, vremea șmecheriilor introduse, așa, nu știu de cine, nu știu pe unde, trebuie să apună și, sper eu, a apus. Deci nimeni (...) nu poate să înțeleagă de ce într-un dosar Secția Specială trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul. Spre exemplu, dacă acum un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată, de o infracțiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secția Specială, conform acestui aliniat al articolului 88 indice 1, Secția Specială rămâne competentă, așa spune legea. Or, eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Tocmai de aceea am solicitat, în nenumărate rânduri, ca acest alineat, alături de alte câteva alineate, să fie eliminate", a mai spus Ana Birchall. 

Ministrul demis al justiției participă la ședința de plen a CSM în care Lia Savonea încearcă, pentru a șaptea oară, să o numească în fruntea acestei Secții controversate pe Adina Florea.

Poziția Anei Birchall nu e susținută nici de Guvern, nici de PSD, premierul demis Viorica Dăncilă precizând acest lucru în repetate rânduri.