Șefa Consiliului Superior al Magistraturii este nemulțumită că nu își poate numi protejata în fruntea secției speciale de anchetare a magistraților, din cauza lipsei de cvorum a CSM.

Președintele CSM, Lia Savonea, convocase pentru marți o ședință a Consiliului, care are pe masă numirea Adinei Florea la șefia Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Aceasta era a șasea încercare a șefei CSM de a o numi pe Adina Florea la conducerea secției speciale, după ce și precedentele tentative au eșuat din cauza lipsei de cvorum. 

În cadrul CSM există de mai multe luni un blocaj instituțional, procurorii din Consiliu refuzând să se mai prezinte la ședințele de plen. Ei sunt nemulțumiți de modul în care sunt convocate ședințele, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la șefia Secției speciale de anchetare a magistraților, notează Agerpres.

De cealaltă parte, Savonea propune o modificare legislativă „rapidă”, care să prevadă ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii care absentează nemotivat la ședințele de plen să își piardă de drept mandatul.

La începutul ședinței s-a constatat că nu este întrunit cvorumul necesar deoarece lipsesc șase membri, printre care procurorul general Bogdan Licu, ministrul Justiției, Ana Birchall, și membri din Secția pentru procurori.

„Lucrările plenului se desfășoară în prezența a cel puțin 15 membri. Suntem 13 membri prezenți. Am citit în presă că mai mulți procurori au fost convocați astăzi la sediul Parchetului General. Mie mi se pare că avem o perpetuare a unui blocaj în funcționarea activității plenului CSM. Trebuie să reamintesc că, la patru ședințe legal convocate, la datele de 20 iunie, 24 iunie, 1 iulie și 3 iulie, s-a refuzat de către anumiți membri, în principal procurori, să se prezinte pentru a se asigura desfășurarea ședințelor”, a amintit Lia Savonea.

„Eu constat că nu avem pârghii, instituțional vorbind, pentru a asigura respectarea legii în cadrul CSM, situație în acord de care vă propun să solicităm ca, în regim de urgență, să fie adoptate măsuri legislative care să deblocheze actuala situație printr-o procedură rapidă, parlamentară, de care o fi. Este necesară modificarea art. 27 alin. 2 din Legea 317/2004, care reglementează cvorumul ședințelor de plen”, a adăugat șefa CSM.

Ea s-a arătat deranjată de „semnalele” date de ministrul justiției privind participarea la ședința de plen a CSM și a spus că este vorba de o „coordonare” a Anei Birchall cu procurorii din CSM pentru a nu se prezenta la ședință. De altfel, Savonea este în conflict deschis cu Birchall, care a acuzat-o pe președinta CSM că nu o consultă atunci când convoacă ședințele de plen.

Savonea a propus și ca membrii CSM care își coordonează absențele pentru a bloca activitatea Consiliului, când ședința a fost legal convocată, să își piardă de drept mandatul.

Lia Savonea a fost susținută de judecătorii din cadrul CSM, unii dintre ei propunând să meargă la Parchetul General pentru a desfășura acolo ședința de plen, menționează Agerpres.

După discuții aprinse, procurorii absenți fiind apărați de judecătorii Bogdan Mateescu și Andrea Chiș, s-a luat decizia de suspendare a ședinței pentru o oră, timp în care să fie sunat procurorul general Bogdan Licu pentru a i se cere „explicații” în legătură cu organizarea ședinței de la Parchetul General, la care participă și trei procurori de la CSM.

„Luați legătura cu procurorul general, așa cum s-a degajat aici în majoritate, pentru a ne furniza niște informații, dacă au explicații, pe marginea situației create. Domnul procuror general a organizat o activitate peste ședința plenului”, a spus Savonea.

Ulterior, ea a declarat că l-a sunat pe procurorul general interimar, Bogdan Licu, pentru a-i cere explicații în legătură cu organizarea unei întâlniri la Parchetul General, la care participă și trei procurori din Consiliu, însă acesta nu i-a răspuns la telefon.

Procurorii din CSM sunt nemulțumiți și de propunerilor de modificare a Legii de funcționare a ANI, în contextul în care Lia Savonea ar fi una dintre beneficiarele modificărilor.