DNA a finalizat dosarul numirii jurnalistului Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării la cererea lui Sorin Ovidiu Vîntu. Bogdan Olteanu, președinte al Camerei Deputaților atunci, a fost trimis în judecată. Tăriceanu este martor.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în dosarul ce a investigat numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

În acest dosar, procurorii anticorupție l-au audiat și pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, actualul președinte al Senatului, cel care l-a anunțat personal pe Liviu Mihaiu că va a primit funcția.

Bogdan Olteanu este acuzat că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

El a pledat nevinovat în fața procurorilor. Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR în momentul arestării, a demisionat din funcție după ce a fost pus sub acuzare de procurori.

Anchetatorii arată că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci președinte al Camerei Deputaților, a mers în Delta Dunării, însoțit de o altă persoană, care a intermediat discuția cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

În schimbul folosirii influenței sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervației Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susțin procurorii.

Transferul banilor ceruți de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrași în numerar în trei tranșe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanță în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziție lucrări de analiză politică și sondaje de opinie.

„În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv și serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.