Curtea Constituțională a admis câteva obiecții formulate de ICCJ și de USR, dar a păstrat în lege cele mai controversate modificări din legea organizării judiciare. Pentru celelalte două legi, judecătorii constituționali nu s-au pronunțat încă.

„Cu privire la organizarea judecătorească am dat o decizie. Decizia constă în respingerea obiecțiilor de neconstituționalitate extrinseci, care vizau constituirea Comisiei parlamentare și modul de luare în dezbatere a acelor amendamente care proveneau de la Consiliul Legislativ, de la organizații profesionale, spunând că acele amendamente au fost de fapt însușite de către Comisie și de către Parlament. (...) Am admis 4 puncte din textele pe care le-au criticat autorii sesizărilor, pentru motivele pentru care le vom explica în comunicatul de presă, iar pentru celelalte texte care sunt menționate în cele două sesizări am respins pentru motivele care vi le vom prezenta”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

El a adăugat că propunerea înființării secției speciale pentru anchetarea magistraților face parte din acele texte respinse, fiind constituțională.

Tot cu privire la organizarea judecătorească s-a decis respingerea obiecțiilor de neconstituționalitate extrinseci care vizau modul de constituire a comisiei parlamentare.

Valer Dorneanu a spus că una dintre contestațiile admise de către Curte se referă la angajarea magistraților pensionari.

„Doar patru dintre criticile cu privire la patru categorii de texte, unul dintre ele vi-l pot spune: cel care prevedea că se pot angaja, dintre magistrații pensionari, să fie angajați la curțile de apel pentru redactarea unor hotărâri”, a spus Dorneanu.

Curtea Constituțională a avut de discutat și celelalte două legi ale justiției -  organizarea CSM și statutul magistraților, dar judecătorii au amânat pronunțarea în ceea ce privește sesizările ICCJ și USR. 

„Dosarele care vizează statutul magistraților și organizarea CSM le-am amânat pe 30 ianuarie”, a mai spus Dorneanu.

Amintim că cele trei legi ale Justiției (statutul magistraților, organizarea judiciară și organizarea CSM) au trecut în mare viteză prin comisia condusă de Florin Iordache, autorul OUG 13 din ianuarie 2017.