Curtea Constituțională a stabilit miercuri că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele Klaus Iohannis, după ce șeful statului a amânat numirea miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării Regionale.

UPDATE "Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri", se arată într-un comunicat de presă al Curții.

De asemenea, Curtea a decis că președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru, respectiv la Ministerul Dezvoltării și cel al Transporturilor.

Totodată, judecătorii constituționali au decis că Iohannis urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrucu privire la numirile în funcția de ministru. 

Decizia este definitivă și general obligatorie

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR cu privire la conflictul dintre Executiv și președinte, prin refuzul președintelui de a semna numirea Olguței Vasilescu la Dezvoltare și a lui Mircea Drăghici la Transporturi

Președintele Klaus Iohannis declarase că PSD ar trebui să vină cu persoane pregătite: "Avem guvernare după guvernare PSD-istă slabă, foarte slabă. În loc să vină cu oameni pregătiți, și-au dat seama că nu reușesc și încearcă prin aceste veșnice schimbări să creeze impresia că se îmbunătățește guvernarea. Au intrat într-un fel de circ. Nu acesta este scopul remanierilor și nu acesta este scopul guvernării. Nu sunt de acord să se continue în acest circ”.

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebă, a afirmat, în timpul ședinței CCR, că nu i se poate interzice unei persoane să fie ministru pentru că a fost refuzată o dată.

 „Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuții concrete, responsabilități concrete, o dată refuzat de președinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcție de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, președintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcție de ministru”, a declarat Greblă în ședința CCR.De asemenea, consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a susținut ca premierul Dăncilă a avut o conduită neloială.

Surs din CCR au declarat pentru G4Media.ro că președintele urmează să emită de îndată decretele de vacantare și urmează să răspundă de îndată în scris propunerilor de numire, să explice de ce refuză numirea Liei Olguța Vasilescu și a lui Mircea Drăghici în Guvern.