Judecătorii CCR au respins marți sesizarea USR și Forța Dreptei pe legea prin care se dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro, dacă prejudiciul e plătit. Proiectul aparține șefilor PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

În decembrie 2023, ​Marcel Ciolacu a răspuns nervos la întrebările despre legea amnistiei evazioniștilor, al cărei inițiator a fost alături de Nicolae Ciucă.

”Dezincriminarea faptelor nu există. Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea se duce la pușcărie. Eu nu am fost inițiatorul, a fost un amendament. Eu nu sunt nici judecător, nici procuror. Pe mine nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Responsabilitatea mea e să fac un buget sustenabil. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să mi-i dea înapoi”, a declarat, atunci, Marcel Ciolacu.

Tot atunci, procurorul-șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, a criticat dur proiectul de lege prin care evaziunea fiscală cu un prejudiciu sub un milion de euro nu se va mai pedepsi penal, dacă e achitată suma, plus un procent de 5%.

Kovesi a precizat, într-un punctul de vedere pentru SpotMedia.ro, că, dacă e promulgată, legea ar putea afecta investigațiile transfrontaliere ale EPPO, ceea ce ar duce la o încălcare a obligațiilor asumate de România.

”Pentru un specialist, propunerea de lege, adoptată extrem de rapid, pune niște întrebări serioase. De obicei, în dreptul penal, aplicăm cauze de nepedepsire în circumstanțe care sunt apreciate ca fiind puțin dăunătoare societății. Este greu de înțeles cum frauda fiscală de o asemenea amploare poate fi considerată suficient de inofensivă pentru a nu fi pedepsită de legea penală”.

”Adoptarea acestei legi ar putea fi o problemă reală pentru EPPO în investigațiile transfrontaliere. În funcție de circumstanțe și de momentul săvârșirii faptei, cauza de nepedepsire ar putea fi aplicabilă pentru dosare de fraudă la TVA care afectează bugetul mai multor state, dacă paguba produsă în România este mai mica de un milion de euro. O asemenea consecință ar putea fi incompatibila cu obligațiile care revin României în baza Directivei PIF”, a mai explicat Kovesi.