Curtea Constituțională spune că Parlamentul are dreptul să audieze procurorii, dar nu are dreptul de a analiza dosare clasate.

Curtea Constituțională a admis marți cererea privind constatarea unui conflic juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public reprezentat de DNA, în legătură cu refuzul Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009.

Kovesi a refuzat să se prezinte pentru audieri la această comisie, susținând că procurorii nu pot fi citați și audiați în calitate de martori în fața Comisiilor parlamentare conform normelor constituționale. 

După decizia de azi a CCR însă, Kovesi va trebui să se prezinte la Comisia de anchetă pentru a da explicații cu privire la celebra întâlnire din casa fostului vicepremier Gabriel Oprea, din noaptea alegerilor prezidențiale din 2009.

Pe de altă parte, judecătorii Curții Constituționale nu au constatat existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public legat de refuzul procurorului general de a transmite o copie după dosarul de urmărire penală referitor la alegerile prezidențiale din 2009.

După dezvăluirile lui Dan Andronic, care au dus la crearea Comisiei parlamentare de anchetă, Parchetul General a deschis o anchetă asupra turului doi al alegerilor prezidențiale din 2009. Ulterior însă, dosarul a fost clasat, dar parlamentarii au cerut o copie a acestuia. 

Judecătorii CCR au decis acum că Augustin Lazăr, șeful Parchetului General, a lua decizia corectă când a refuzat să transmită parlamentarilor o copie a dosarului.

Ulterior deciziei de marți a CCR, Parchetul General a emis un comunicat prin care reafirmă că un dosar penal, fie el și clasat, nu poate fi trimis unei instituții extrajudiciare.

„Ministerul Public a luat act de decizia Curții Constituționale care confirmă punctul de vedere exprimat de instituția noastră referitor la solicitarea Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial de a-i pune la dispoziție copii după actele de urmărire penală efectuate într-un dosar soluționat de către Secția de urmărire penală și criminalistică. Așa cum s-a precizat și în alte comunicări publice pe această temă, poziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a întemeiat pe faptul că nu există dispoziții legale care să permită transmiterea unor fotocopii ale dosarelor penale către o comisie parlamentară sau, în general, către o altă instituție extrajudiciară”, se precizează în comunicat.