Florin Iordache este decis să meargă mai departe cu modificările controversate la legile justiției. USR a cerut oprirea dezbaterilor pentru că asociația Forumul Judecătorilor, cea mai mare din România, nu a fost invitată la comisie.

UPDATE 9 Judecătoarea Andreea Uzlău, reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii au fost jignită în timpul dezbaterilor de senatorul Șerban Nicolae și deputatul Eugen Nicolicea. Andreea Uzlău a ridicat problema răspunderii parlamentarilor pentru legile pe care le fac, pentru că peste 67% din condamnările la CEDO vin din cauza legislației din România.

În apărarea judecătoarei Andreea Uzlău au sărit membrii PNL și USR, dar Florin Iordache nu a mai rezistat și l-a oprit pe Stelian Ion.

Reprezentanta AMR, parcă cu frică, a cerut răbdare, respect și să nu fie jignită și ea înainte de a își spune punctul de vedere.

UPDATE 8 PNL a cerut cererea unui punct de vedere de la Comisia de la Veneția în legătură cu răspunderea magistraților. membrii PSD, ALDE și UDMR au respins prin vot cererea.

USR a spus că Iordache, PSD și ALDE nu au credibilitatea necesară pentru a discuta astfel de prevederi. Mai mult, prevederi complete sunt în legea actuală, dar nu sunt aplicate de către stat.

„Justiția este sub asalt legislativ, inclusiv prin această comisie, și linșaj mediatic din partea unei părți a presei”, a spus deputatul USR Stelian Ion.

„Da, confirm că există un linșaj, și Parlamentul este supus unui linșaj mediatc”, a răspuns ironic Marton Arpad de la UDMR.

 

UPDATE 7 „Am ajuns la un capitol interesant, cel al răspunderii judecătorilor și procurorilor, stimați colegi”, a spus Iordache în comisie. PNL a cerut pauză pentru consultări.

UPDATE 6 Cătălin Predoiu a cerut retrimiterea la Ministerului Justiției pentru dezbatere publică transparentă. Apoi să fie sesizată normal Comisia Juridică a Camerei Deputaților și să urmeze o procedură normală. Marton Arpad (UDMR) pare de acord cu Predoiu. 

UPDATE 5 Contre dure între Alina Gorghiu și Florin Iordache pe tema parcursului acestor modificări către plenul Camerei Deputaților și, ulterior către Senat. Iordache spune că are răbdare și explică traseul legilor Justiției, dar nu are foarte multe argumente.

UPDATE 4 S-a reluat dezbaterea în comisia „Iordache”.

UPDATE 3 Comisia a luat o pauză de la dezbateri.

UPDATE 2 Schimb acid de replici între parlamentarul USR Stelian Ion și Florin Iordache. membrul USR a cerut să nu se mai meargă pe repede-înainte, ci să se discute înainte de vot. „Fiecare are capacitatea de a înțelege”, a replicat Florin Iordache.

„Lăsați, că nu sunteți un geniu”, i-a răspuns Stelian Ion.

UPDATE 1 Dezbateri aprinse pe introducerea în statutul magistraților prevederea că un procuror sau judecător se poate suspenda din funcție în cazul numirii într-o funcție de demnitate publică, inclusiv de ministru al Justiției.

CSM, USR și PNL insistă că un magistrat va putea fi numit politic într-o funcție. Iordache insistă că suspendarea magistratului este o variantă bună.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției nu este de acord cu amestecarea funcțiilor de magistrat și celor politice și propune demisia din magistratură.

USR, prin Stelian Ion, cere insistent UNJR să precizeze câți membri are pentru a vedea reprezentativitatea asociației, în condițiile în care Forumul Judecătorilor, care reprezintă aproximativ jumătate din magistrați nu a fost invitată. UNJR refuză să răspundă câți membri are.

***** Știrea inițială

Florin Iordache spune că nu există niciun articol modificat care să aducă atingere independenței Justiției sau care să reducă lupta împotriva corupției.

„Dacă există o singură prevedere sau dacă în mesajul care a fost transmis, probabil că vor veni și alte puncte de vedere, dacă există o singură prevedere care încalcă fie independența Justiției, fie discutăm de scăderea luptei împotriva corupției, eu sunt întru totul de acord cu aceste prevederi. Noi nu am discutat până acum decât de niște chestiuni care vizează separarea carierei magistraților, am discutat despre întărirea independenței și a judecătorilor și a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare și în cariera magistraților și sper să ajungem și la legea răspunderii magistraților. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, și o dezbatere largă cu toți cei interesați la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a spus Iordache cu puțin timp înaintea dezbaterilor de marți.. 

Dezbaterile de marți din comisia specială condusă de Florin Iordache vine după ce luni seară Departamentul de Stat al SUA a emis un comunicat dur la adresa acestor controversate modificări la legile penale.

Comisia „Iordache” a adus deja mai multe modificări controversate la statutul magistratului.