După procedura de înlocuire a procurorului-șef al DNA în cursul acetui an, o procedură similară referitoare la Procurorul General ridică semne de îngrijorare, a declarat pentru EURACTIV Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia Europeană, împreună cu partenerii săi internaționali, dar și unele state membre, au spus în repretate rânduri că independența sistemului juridic al României și capacitatea acestuia de a se lupta cu corupția sunt de o importanță majoră, a spus Wigand, într-o declarație scrisă pentru EURACTIV România.

„După procedura împotriva procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție din cursul acestui an, procedura lansată împotriva Procurorului General provoacă îngrijorare. Proceduri solide și independente pentru revocarea și numirea procurorilor șefi au fost întotdeauna un element cheie în recomandările noastre”, a spus Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe teme de stat de drept, justiție și drepturi fundamentale.

Oficialul a menționat că Executivul european va prezenta mai multe detalii în raportul asupra MCV pe care îl va prezenta pe 13 noiembrie.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declanșat procedura de revocare a șefului Parchetului General, Augustin Lazăr, în urma unui proces de evaluare pornit în luna august. Lazăr s-a contrat în mai multe rânduri cu ministrul și este unul dintre principalii oponenți ai modificărilor făcute de coaliția PSD-ALDE la legile justiției și codurile penale.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat în mai multe dosare penale, a comentat ironic mesajul transmis de Comisia Europeană. „Și eu sunt foarte îngrijorat de procedura de revocare (a procurorului general - n.r.). Sunt îngrijorat de această procedură de revocare, mai ales când am văzut și eu care sunt motivele din acel raport. Eu nu îmi pun spernațe în revocarea unora sau altora, cred că e o greșeală. Decizia este la domnul președinte Iohannis", a spus Liviu Dragnea.