Comisia juridică a reluat votul pentru amendamentele lui Traian Băsescu și Șerban Nicolae de grațiere a celor condamnați pentru corupție și le-au respins. Pasul înapoi a fost făcut după reacțiile lui Dragnea, Grindeanu și a opiniei publice.

UPDATE Fostul premier Victor Ponta califică retragerea grațierii faptelor de corupție ca fiind o tragedie și sugerează demisia lui Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice a Senatului.

„Ce a fost ieri la Comisia Juridica de la Senat a fost o comedie proasta - ce a fost azi e o tragedie sinistra!Faptul ca Serban Nicolae inca nu si-a dat demisia afecteaza grav si imaginea PSD si respectul pe care el personal inca il mai avea din partea colegilor”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

***** Știrea inițială

Reluarea votului s-a făcut la solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu.

„În raport cu împrejurarea că avem totuși prinse și neexceptate infracțiunile de corupție despre care am discutat ieri, în raport și de declarațiile făcute de liderii PSD, în speță de președintele partidului și de premier, membrii comisiei din partea PNL și USR vă propun să revenim asupra votului de ieri în ceea ce privește infracțiunile de corupție, să le includem în categoria excepției de la grațiere. Argumentele țin de soluția diferită față de infracțiunile din Legea 78/2000 și de declarațiile publice ale PSD, sens în care noi credem că, pe de o parte, lucrurile trebuie reglementate în mod uniform, iar pe de altă parte este foarte bine ca să avem o poziție clară și unitară a PSD în legătură cu infracțiunile de corupție, pentru că dacă parlamentarii PSD sunt de acord, respectam acest lucru, însă în raport cu declarațiile liderului PSD credem că e binevenită această propunere a noastră", a spus Fenechiu, citat de Agerpres.

Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, a fost de acord să supună la vot propunerea PNL și USR, spunând însă că nu înțelege de ce sunt aduse ca argumente declarațiile liderilor PSD.

„Eu nu am înțeles ce căutau argumentele legate de declarațiile liderilor PSD. Dacă ar fi să luăm așa, ar însemna că v-aș solicita să vă manifestați consecvent cu poziția doamnei Turcan, care spunea ca PNL luptă împotriva Justiției. Dar astea fac parte din folclorul specific declarațiilor de presă", a spus Șerban Nicolae, conform Agerpres.

De altfel, tot joi, Comisia a respins propunerile de grațiere și a faptelor de abuz în serviciu și conflict de interese.

Reacția Comisiei juridice apare și în urma opiniei publice care s-a opus grațierii corupților, inclusiv prin noi proteste de stradă. În plus, președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu au declarat că nu sunt de acord cu grațierea celor condamnați pentru mită și trafic de influență.

Amintim că miercuri Comisia juridică a Senatului a decis ca cei condamnați cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influență sau cumpărare de influență, chiar dacă reprezentanții PNL, USR, Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii și Uniunea Națională a Barourilor s-au opus.

Votul membrilor comisiei a fost 5 la 3 în favoarea adoptării amendamentelor.Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD și ALDE) și 3 ”împotrivă” (PNL, USR și UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Șerban Nicolae și Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind grațierea, prin care cei condamnați la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influență sau cumpărare de influență urmează să fie grațiați sub rezerva achitării prejudiciului.

Comisia juridică a Senatului a reluat miercuri discuțiile pe Legea grațierii unor pedepse. Ultima dezbatere a avut loc pe 25 aprilie, atunci când s-au mai făcut o serie de modificări asupra proiectului inițial.

Comisia juridică a votat pe 25 aprilie că s-ar grația pedepsele până la 3 ani, nu 5 cât a propus Florin Iordache, fostul ministru al Justiției.

Și pedepsele mai mari de trei ani, dar până în 10 ani, ar urma să fie grațiate cu trei ani.

Surprinzător este faptul că au fost excluse de la grațiere pedepsele cu suspendare, situație în care șeful PSD, Liviu Dragnea, nu ar mai beneficia de clemență pentru condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare primită în dosarul „Referendumului”.