Înalta Curte de Casație și Justiție a desemnat joi, prin tragere la sorți, componența noilor completuri de cinci judecători, valabile pentru anul 2018. Tarcea a afirmat că a început "un asalt" asupra completurilor de trei judecători de la ICCJ.

Tragerea la sorți a fost efectuată de președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, în ședință publică, numele judecătorilor fiind introduse în bile, relatează Agerpres.

Potrivit deciziei CSM, au fost trase la sorți trei completuri în materie penală și trei completuri în materie civilă:

 

  • Complet 1 penal - Simona Cristina Neniță, Iulian Dragomir, Constantin Epure, Marius Foitoș, Ionuț Matei;
  • Complet 2 penal - Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa;
  • Complet 3 penal - Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan, Anca Mădălina Alexandrescu, Ana Iancu;
  • Complet 1 civil - Mihaela Tăbârcă, Lavinia Dascălu, Minodora Condoiu, Claudia Marcela Canacheu, Gabriela Bârsan;
  • Complet 2 civil - Cristina Tarcea, George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia, Corina Alina Corbu, Hrudei Maria;
  • Complet 3 civil - Bianca Țăndărescu, Beatrice Nestor, Valentina Vrabie, Daniel Gheorghe Severin, Virginia Filipescu.

Pentru anul 2019, CSM va da o nouă hotărâre privind tragerea la sorți a completurilor de cinci judecători. 

Tot joi, toate dosarele aflate până acum în judecare la completurile de cinci judecători vor fi distribuite celor nou alcătuite. Este vorba despre dosare precum cel al lui Liviu Dragnea- apelul în dosarul anagajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC)Teleorman, Sebastian Ghiță - dosarul privind intervențiile la vârful Poliției și Parchetului Prahova, Victor Ponta - dosarul Turceni-Rovinari, cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă, dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu - cel privind mărturia mincinoasă, cel de luare de mită al fostului ministru de Interne Cristian David, precum și dosarul de corupție al lui Sebastian Ghiță, potrivit Mediafax.

E puțin probabil ca dosarele să avanseze în scurtul timp rămas din acest an. 

Asalt și asupra completurilor de trei judecători

Președintele ICCJ a declarat că a început un asalt și asupra completurilor de 3 judecători, precizând că tragerea la sorți ar trebui aplicată și completurilor de 1, 2 și 3 judecători din țară.

"Epopeea completurilor de 5 judecători continuă. Mi-ar plăcea tare mult să vă spun că astăzi este ultimul episod, din păcate am rezerve. (...) Cred că este de datoria mea, în calitatea de reprezentant al puterii judecătorești, să vă atrag atenția asupra unui alt lucru asupra căruia ar trebui să mediteze toată lumea. Este vorba de completurile colegiale de 3 judecători. Nu este un secret pentru nimeni faptul că, mai mult sau mai puțin discret, a început un asalt și asupra completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, iar eu vreau să vă reamintesc faptul că la Înalta Curte nu sunt numai completuri de 3, ci și de 2 și de 1, iar că, în măsura în care apreciem că tragerea la sorți reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură acest element trebuie aplicat tuturor completurilor de 3, 2 și un judecător din țară", a avertizat Cristina Tarcea.