Plenul CSM a decis luni că procurorul general Augustin Lazăr a încălcat codul deontologic al magistraților când a folosit formularea "inculpați de rang înalt".

Astfel, CSM a admis astfel contestația Inspecției Judiciare față de deciziei Secției pentru procurori, care hotărâse că Lazăr nu a încălcat codul deontologic, au declarat pentru HotNews surse judiciare.

Aceleași surse au precizat că votul a fost "la limită".

CSM a discutat luni contestația Inspecției Judiciare la decizia Secției pentru procurori, care a stabilit că procurorul general nu a încălcat codul deontologic al magistraților când i-a numit "inculpați de rang înalt" pe parlamentarii care au modificat legile justiției.

La intrarea la ședința de luni a CSM, procurorul general Augustin Lazăr a spus că exprimarea privind "inculpații de rang înalt” se referă la inculpații de competența Direcției Naționale Anticorupție, care se ocupă cu infracțiuni de nivel mediu sau înalt.

"Este foarte simplu. Inculpați de rang înalt sunt cei care sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție. Dacă vă uitați în lege, așa scrie acolo: DNA e făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupția, dar nu la un nivel scăzut, ci la nivel de mijloc și înalt. Cel mai adesea, la nivel înalt. Prin urmare, inculpații DNA sunt inculpați de rang înalt”, a declarat Augustin Lazăr.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că decizia CSM de a admite contestația IJ privind expresia „inculpați de rang înalt” folosită de Augustin Lazăr este firească, deoarece procurorul general nu are nicio scuză atunci când a folosit această sintagmă, pentru că provine din mediul judiciar.


„O văd într-o succesiune firească, pentru că CNCD a decis cu privire la altcineva o sintagmă asemănătoare faptul că este o discriminare (sintagma niște penali utilizată de șeful statului - n.r). Acel cineva, autorul sintagmei nu este jurist și ai putea să spui că nu a avut proprietatea termenilor. Dar în cazul nostru, procurorul general nu poate să spună că nu a avut proprietatea sintagmei „niște inculpați de rang înalt” și nici nu poate să spună că s-a referit la altcineva decât la membrii Comisiei, cum a încercat să acretizeze astăzi”, a declarat Tudorel Toader, notează Mediafax.