Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută miercuri ambiguitatea OUG emisă de guvern care pune sub semnul întrebării continuarea activității procurorilor din DNA.

UPDATE 2 Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că OUG nu se aplică retroactiv.

„Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condițiile legii. Acesta e mesajul. Orice lege aduce un plus de reglementare, orice lege că e organică, orice lege poate să ridice standardele de exercitare a unei profesii , ca să nu zic condițiile. Am încredere că Secția de procurori va da interpretarea corectă către sistem. Mesajul meu e de încredere și stabilitate”, a declarat Toader la ieșirea din sediul CSM.

UPDATE 1 Procurorii din CSM au decis că ordonanța de urgență controversată se aplică doar pentru viitor, iar procurorii din Parchetul General, DNA, DIICOT rămân în funcții. Cu alte cuvinte, doar cei care vor veni începând de joi la aceste parchete vor trebui să îndeplinească noile condiții.

„Secția pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT și DNA și recomandă interpretarea dispozițiilor art. VII din Ordonanța de urgență 92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condițiilor de exercitare a funcției în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA și DIICOT, precum și în cadrul celorlalte Parchete. Hotărârea secției va fi motivată în cel mai scurt timp. Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispozițiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiționalitatea de vechime. Nu discutăm de caracter retroactiv", a declarat vicepreședintele CSM, Codruț Olaru.

***** Textul inițial

Pe ordinea de zi se află și solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA și DIICOT privind interpretarea articolului VII din Ordonanța de Urgență a Guvernului 92/2018.

„Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanței de urgență, își desfășoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și al Direcției Naționale Anticorupție, precum și în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcție în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, este prevăzut în OUG ce va intra în vigoare mâine.

Pe lângă condiția de vechime, majorată de Tudorel Toader la 10 ani, controversată este și condiția numirii prin concurs a procurorilor, prevăzută doar pentru procurorii DNA.

"Și noi am vrea să știm ce vreți să știți dumneavoastră. Este o analiză în curs. Vom face o analiză", a declarat miercuri procurorul general Augustin Lazăr, înaintea ședinței Secției pentru procurori.

Procurorii din CSM au început ședința la 10:30 și au intrat ulterior în deliberări pentru a vota ordinea de zi.