Un jurnalist din Rusia a explicat pentru Deutsche Welle cum funcționează aparatul de cumpărat opinii care să convină celui care le achită. Ce sume sunt în joc pentru frazele „corecte”? Cine este femeia care produce opinii pe bandă rulantă în Hanovra?

Jurnalistul rus Roman Dobrokhotov (30 de ani) a acceptat să vorbească cu jurnaliștii de la Deutsche Welle despre modul în care apar în Rusia articole false, cu opinii cumpărate din Germania.

Chiar dacă își riscă libertatea sau chiar viața, Dobrokhotov a vorbit deschis și nu și-a ascuns identitatea reală. „Se pot cumpăra opiniile și partenerii interviu”, spune el, dând exemplul televiziunii „Channel One” din Rusia, care a făcut un amplu material despre Lisa, o fată de origine rusă care trăiește la Berlin. Este vorba de fetița care a spus părinților că a fost răpită și violată de un grup de refugiați.

Poliția berlineză a declarat că fetița a inventat povestea, iar ea a dormit, de fapt, acasă la niște prieteni. Dobrokhotov le numește „știri artilerie”.

Viktoria Schmidt: declarațiile unei victime care nu există

Deutsche Welle scrie că pe 14 ianuarie, postul de televiziune rus Zvezda a făcut un amplu material sub titlul „Europa - Paradoxul Toleranței”. Una dintre figurile-cheie din reportaj a fost o femeie numită Viktoria Schmidt din Germania. Cu vocea tremurată, ea a declarat că a fost victima atrocităților comise de presupuși migranți. Ea a spus că plănuiește să se întoarcă în Rusia cu soțul ei pentru că viața în Germania a devenit de nesuportat.

Jurnalistul Roman Dobrochotov spune că „nu există nici o Viktoria Schmidt. Numele real al femeii e Natalia Weiss, ea trăiește în Hanovra și este un fel de agent care face rost radiodifuziunii rusești de partenerii de interviu din Germania. Dar, uneori, chiar ea acordă aceste interviuri”.

Dobrochotov susține că găsit-o pe această femeie. S-a prezentat ca fiind un producător de televiziune din Rusia în căutarea unui protagonist pentru un material. Misterioasa agentă Weiss a fost de acord să lucreze cu el, dar prețul ei depinde de tipul de serviciu de care are nevoie Dobrokhotov și de ce buget are televiziunea.

"Ce fel de persoană căutați? Ce vârstă, sex? De limbă germană sau rusă?", a întrebat ea. Weiss a spus că alți clienți au plătit chiar și 1.000 de euro, dar și mai puțin. Și, a mai spus femeia, ea poate oferi numeroase subiecte. "Doar spuneți-mi exact ceea ce vreți!".

Dobrokhotov spune că este o metodă ușoară pentru Natalia Weiss să facă bani, dar pentru milioane de oameni opiniile vândute de ea arată viața grea din Germania.

„Pentru străini, se pare că este o strategie bine planificată de către radiodifuzori ruși controlați de stat, care sunt utilizate de către Kremlin în lupta împotriva Occidentului și, în special, împotriva Germaniei”, a spus Roman Dobrochotov.

Roman Dobrokhotov face parte din grupul „The Independent” în care se mai află câțiva jurnaliști și cercetători din Moscova. Dobrokhotov spune că în grup mai sunt „câțiva prieteni”, dar nu vrea să le dea numele. Ei scriu despre subiecte sensibile, cum ar fi deținuții politici, uciderea lui Litvinenko, intrigi politice, Biserica Ortodoxă Rusă, sau, ca în acest caz, formatori de opinie din Rusia de vânzare în Germania.

Jurnalistul nu are încă teamă de repercusiuni. „Suntem încă prea nesemnificativi pentru autorități. Noi avem pe site-ul nostru maxim un million de vizualizări pe lună. Pentru Kremlin, începem să fim interesanți atunci când vom avea o jumătate de milion pe zi”.