După decizia Curții Constituționale, Înalta Curte de Casație și Justiție a organizat vineri trageri la sorți pentru desemnarea membrilor completelor de 5 judecători pentru anul 2018.

UPDATE: Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție a desemnat prin tragere la sorți, în ședință publică, membrii completurilor de cinci judecători pentru anul 2018, după decizia Curții Constituționale.

Tragerea la sorți a fost realizată de președintele Instanței supreme, Cristina Tarcea, în prezența celor doi vicepreședinți, notează Agerpres.

În urma tragerii la sorți, Completul 1 penal este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Șelaru, Simona Cristina Neniță, Francisca Maria Vasile și Ioana Alina Ilie. Supleanți la acest complet au fost desemnați: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera și Săndel Macavei.

Acest complet are pe rol dosarele în care sunt judecați Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiță.

Completul 2 penal va fi compus din: Lavinia Lefterache, Ionuț Matei, Gheorghe Aurel Ilie, Ștefan Pistol și Ioana Bogdan. Supleanți: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Șerban, Ilie Iulian Dragomir.

Completul 2 penal are pe rol dosarele în care sunt judecați, printre alții, Călin Popescu-Tăriceanu, Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu, dar și Cristian David.

La finalul tragerii la sorți, președintele ICCJ a spus că speră ca odată cu acest episod „să se sfârșească acum epopeea completurilor de cinci”, deși are „mari dubii”.

În condițiile în care se schimbă componența instanței, ar putea fi reluate de la zero toate procesele aflate în faza de apel la completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, notează HotNews.ro. 

+++++++ 

Curtea Constituțională a României a decis în miercuri că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, pe tema constituirii completelor de judecători.

Noua lege 304/2004 prevede că cele două complete de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție se compun prin tragerea la sorți a tuturor membrilor la începutul fiecărui an. Anterior, legea prevedea că președintele și vicepreședintele ICCJ sunt membri de drept, iar restul membrilor erau desemnați prin tragerea la sorți, tot la începutul anului.

Printr-o hotărâre, ICCJ a decis să păstreze completele formate pe vechea lege, urmând să aplice noile prevederi din ianuarie, la începutul anului, așa cum se prevede.