Omul de afaceri care controlează Antena 3 urmează să fie eliberat condiționat definitiv. El nu va ieși din penitenciar, ci din spital, acolo unde se află internat. Prejudiciul de peste 60 de milioane de euro, nu a fost nici până acum acoperit.

Judecătorii au decis eliberarea condiționată pe baza comportamentului și a unei serii de lucrări științifice scrise de condamnat.

De fapt, Dan Voiculescu nu va fi eliberat din Penitenciar, ci va fi externat din spital, unde a fost internat cu unele probleme de sănătate.

Practic, omul de afaceri care controlează Antena 3 va fi pus în libertate după ce a executat doar trei din cei 10 ani din condamnare și după ce a achitat doar o parte din prejudiciu.

Procurorii DNA au susținut la Judecătorie că, dacă nu s-ar pune cele 11 lucrări științifice, Dan Voiculescu nu ar fi îndeplinit fracția de o treime.

„Voiculescu a fost disciplinat, a fost recompensat, dar acesta nu poate fi eliberat condiționat în acest moment. Doar 57 de zile au fost câștigate prin muncă, restul prin lucrări științifice. Un număr de peste 300 de zile au fost câștigate prin scrierea de lucrări științifice. Nu a dat dovadă de corectitudine. Nu există nicio dovadă că manuscrisele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carențelor legislative. Activitatea științifică nu poate fi demonstrată. Este o modalitate vicleană de a ieși din penitenciar. Executarea doar a unei treimi din pedeapsă arată că scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat”, a afirmat procurorul înainte de prima decizie a Judecătoriei Sectorului 5.

Ce s-a recuperat din prejudiciu

Dan Voiculescu este eliberat din închisoare deși din prejudiciul uriaș a fost recuperată doar o mică parte.

Practic, în lei, suma totală ce trebuia recuperată se ridică la aproximativ 282 de milioane de lei, din care mai puțin de 40 de milioane de lei au intrat în conturile statului.

Pe lângă această sumă, Curtea de Apel București a dispus și confiscarea a alte 40 de milioane de euro, bani ce reprezintă produsele infracțiunii.

Până acum statul a recuperat de la fiicele lui Dan Voiculescu peste 28 de milioane de lei (aproximativ 6,3 milioane de euro), iar de la omul de afaceri s-a recuperat suma de 9 milioane de euro.

Și unele imobile au fost recuperate de la Dan Voiculescu și firma pe care o controlează. În 2014 Ministerul Finanțelor a trecut în proprietatea sa blocul turn al firmei Grivco SA, sediul Antenei 3 din Băneasa și terenurile aferente. Niciunul dintre aceste imobile nu a fost valorificat până în prezent de către statul român.

Fiscul a reușit să valorifice alte două clădiri care au aparținut familiei Voiculescu. Este vorba despre o vilă din Predeal a Cameliei Voiculescu, vândută de stat cu aproape 400.000 de euro, dar și un apartament din Kiseleff, pentru care s-a încasat aproape 350.000 euro.

Avea 10 ani de executat, a ieșit după doar 3

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare.

De asemenea, Sorin Pantiș, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Dan Voiculescu a fost trimis in judecata pe 4 decembrie 2008, sub acuzațiile de folosire de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de aceasta calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv spălare de bani.

Dan Voiculescu si-a utilizat poziția politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acțiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preț mult mai mic decât cel real, susțin procurorii DNA, care au început urmărirea penală împotriva liderului Partidului Conservator în 24 septembrie 2008, pentru „folosirea de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și spălare de bani”.

„În perioada 1991-2003, inculpații au desfășurat o serie de operațiuni financiare și comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitație, de către Grivco SA (firma din portofoliul lui Dan Voiculescu), a pachetului de acțiuni deținut de Administrația Domeniului Statului la I.C.A., la un preț mult mai mic față de valoarea comercială reală, în condiții discriminatorii, netransparente și prin subevaluarea activelor și a titlurilor de participare.

Pe 16 iulie 2003, Corneliu Popa, în calitatea sa de președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Domeniilor Statului, a aprobat declanșarea, fără mandat din partea statului român, a procesului de privatizare al Institutul de Cercetari Alimentare S.A. București, stabilind o valoare a pachetului de acțiuni de 94,5 ori mai mică de valoarea comercială reală a acestuia. Prin subevaluarea cu intenție a terenurilor, construcțiilor și a titlurilor de participare și prin falsificarea documentației, consemnându-se, în mod nereal, că a fost îndeplinită condiția publicității intenției de privatizare, acest pachet de acțiuni a fost achiziționat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7.900.929 de euro”, conform procurorilor.

În joc era un teren de 36.676 mp și de construcții având o suprafață totală desfășurată de 9.983 mp în zona Băneasa din Capitală.

La licitația trucată au participat doar firma lui Voiculescu, Grivco SA, și, în nume propriu, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general și membru al A.G.A. al I.C.A. S.A, membru al Partidului Umanist (ulterior Conservator) încă din 1991.

În martie 2004 a avut loc o majorare de capital bazată pe predarea, fictivă, dinspre Grivco către I.C.A., a doua echipamente. Până în februarie 2005, acțiunile Grivco au ajuns în proprietatea personală a lui Dan Voiculescu, care le-a donat fiicelor sale.