Arestată preventiv pentru 72 de zile în 2015, Elena Udrea se confruntă azi cu cererea de închisoare cu executare spre maximum prevăzut de lege. Autoritatea de Management a fondurilor europene a fost printre cei care au sesizat organele de anchetă.

UPDATE

Elena Udrea, în direct la Antena 3:

  • "Nu cred că din cauza mea au intrat oameni nevinovați în pușcărie. (...) Faptul că am facut parte dintr-o guvernare nu înseamnă că nu se pot întampla abuzuri contra mea.
  • Dosarul meu a început când nici frunza nu se clătina în fața doamnei Kovesi
  • Din păcate, și astăzi mai sunt unii judecători care tremură în fata sistemului.
  • Dosarul meu a început acum doi ani. (..) Dacă a fost o ilegalitate de ce nu s-a descoperit din 2010 când a fost creat acest dosar? (...) Dacă doamnei Kovei i-a fost frică să mă acuze când stătea cu mine pe la mese acum trebuie să mă acuze pentru că a venit domnul Iohannis la putere?
  • Doamnei Koveși nu îi era atât de frică când era Traian Băsescu președinte.

+++

Fostul ministru, pentru care DNA a cerut o pedeapsă de 20 de ani, a primit șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu și cinci pentru luare de mită, fiind aplicată pedeapsa cea mai mare. Totodată, Udrea a fost achitată de acuzațiile de deturnare de fonduri europene și tentativa de folosire de documente false.

În decizia prin care Udrea a fost condamnată la 6 ani închisoare cu executare se arată că aceasta trebuie să achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism, dar și sumele de 695.367 lei și 296.076 lei, precum și să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plății a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian și a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.Elena Udrea va trebui să achite și un prejudiciu de opt milioane de lei.

Rudel Obreja a fost condamnat și el în primă instanță la cinci ani cu executare, iar Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea - trei ani cu executare.

+++

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, a primit un an și jumătate cu suspendare. Patru ani cu suspendare a primit și fostul secretar de stat de la minister Gheorghe Nastasia, iar Ana Maria Topoliceanu - 3 ani cu suspendare.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.

+++

Decizia este în primă instanță și poate fi atacată.

+++

Elena Udrea a ajuns de dimineață la poliție, întrucât se află sub control judiciar într-un alt dosar. "Este un dosar făcut exclusiv pe declarațiile unor persoane care au ]ncercat s[ se salveze ]n felul acesta." - a spus Udrea jurnaliștilor prezenți la sediul poliției. 

"Eu sunt realistă, aștept sentința, e un moment important, după doi ani de când se judecă acest dosar, mai mult nu pot să comentez față de ceea ce am avut de spus am spus în fața instanței și față de ceea ce am declarat până acum." - a mai spus Udrea.

Cronologia procesului

  • 1 martie: Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a finalizat judecare pe fond a dosarului Gala Bute.
  • 13 martie: este așteptată pronunțarea sentinței, însă aceasta este amânată pentru 28 martie.
  • Dosarul "Gala Bute" a ajuns la ÎCCJ în aprilie 2015.
  • În boxa acuzaților

    Procurorii îi acuză de fapte de corupție pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, pe fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, pe fostul președinte al Federatiei Române de Box, Rudel Obreja, pe fostul director al Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu, pe fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, pe fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, pe fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Gheorghe Nastasia, și pe omul de afaceri Dragoș Botoroagă.   

    Capetele de acuzare

    Printre faptele pentru care aceștia au fost trimiși in judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală și spălare de bani.

    Elena Udrea a fost trimisă în judecata pe 21 aprilie 2015 în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă de folosire de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, potrivit anticoruptie.hotnews.ro

    Reamintim că Elena Udrea a fost arestată preventiv pe 25 martie 2015 (acum aproape doi ani) și eliberată după 72 de zile de arest. Apoi a fost plasată sub control judiciar. În 20 decembrie 2016, judecătorii ÎCCJ au decis revocarea controlului judiciar în gala Bute. Marți, 28 martie 2017 este așteptată sentința.

    Procurorii cer pedeapsa maximă

    La înfățișarea din 1 martie, procurorii DNA au cerut pedeapsa cu executare, mergând spre termenele maxime. Pedepsele maxime pentru tipul de infracțiuni pentru care este judecată Elena Udrea ajung și la 20 ani de închisoare. Elena Udrea spune că se așteaptă ca în dosarul ''Gala Bute'' să fie achitată. Ea crede că nu se pot da condamnări pe denunțuri mincinoase, potrivit aceleiași surse - nota revista 22.

    Preambul rechizitoriu (Gala Bute), publicat de juri.ro:

    În cauză se efectuează cercetari cu privire la săvârsirea, în perioada 2010-2012, a mai multor infracțiuni de corupție, asimilate și conexe infracțiunilor de corupție în legătură cu administrarea fondurilor publice de către Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și de către Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri.

    Din probele administrate în cauză a rezultat că inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea în acea perioadă funcția de ministru al Dezvoltarii Regionale și Turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (inculpații Lungu Ștefan – consilier personal al ministrului, Topoliceanu Ana Maria – director CNI, Nastasia Gheorghe – secretar general al ministerului și Breazu Tudor Liberiu – asistent personal) au primit cu știinta inculpatei sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finantate de autoritatea publica. Sumele obtinute au intrat fie nemijlocit in patrimoniul inculpatei Udrea Elena Gabriela (in numerar ori prin plata unor bunuri si servicii), fie in patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizatia Bucuresti a Partidului Democrat Liberal si inculpatul Obreja Rudel).

    De asemenea, inculpata Udrea Elena Gabriela și-a exercitat atribuțiile în mod nelegal și a determinat alți functionari din cadrul ministerului să își încalce atribuțiile cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la o gală de box profesionist, prejudiciind bugetul ministerului și creând un folos necuvenit pentru inculpatul Obreja Rudel.

    Inculpatul Ariton Ion, ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, s-a alaturat demersului prin care se urmarea crearea unui folos necuvenit inculpatului Obreja Rudel cu prilejul organizării galei de box menționate și a determinat reprezentanții mai multor companii din subordinea ministerului să realizeze sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege.

    Pentru a diminua cuantumul taxelor datorate la bugetul de stat pentru veniturile obtinute în modalitățile descrise anterior, inculpatul Obreja Rudel a înregistrat în contabilitatea societății pe care o administra cheltuieli fictive”.

    Link la Rechizitoriu (juri.ro)

    Abuzul în serviciu apare în rechizitoriul procurorilor în acest caz

    Infracțiunea de  abuz în serviciu și infracțiunea de tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene săvârșite de UDREA ELENA GABRIELA apar la punctul al 4lea din rechizitoriu (document ce poate fi consultat pe juri.ro).

    La data de 24.06.2011 s-a încheiat contractul de servicii nr. 232, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunț de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și S.C. Europlus Computers S.R.L., având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist de către Federația Română de Box.
    În baza acestui contract, prin ordinul de plată nr. 9/01.02.2012, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 RON.

    Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanțarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menționate, iar achiziția de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu exista o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparență de legalitate contractului.

    Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziție publică și au fost achiziționate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanțare europeană.

     

    Aceste împrejurări atrag refuzul de decontare a sumelor de către autoritatea de management a fondurilor europene, astfel încât, datorită modului defectuos în care funcționarii și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu, sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de către bugetul de stat.

    Pe parcursul urmăririi penale a rezultat că cea mai importantă contribuție la săvârșirea acestor fapte și la producerea rezultatului aparține  inculpatei Udrea Elena Gabriela, care a luat decizia organizării galei în urma unor discuții informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanțării evenimentului, a cerut în mod repetat funcționarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja Rudel pentru a identifica soluții pentru încheierea contractului și a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achizițiilor publice.

    De asemenea, a rezultat că Udrea Elena cunoștea împrejurările esențiale ale cauzei și a acceptat posibilitatea producerii rezultatului, având în vedere că îi fuseseră aduse la cunoștință în mai multe rânduri impedimentele legale și că a participat sau a determinat încălcarea regulilor de încheiere a contractelor de achiziție publică reglementate de O.U.G. nr. 34/2006.

    Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment comercial ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv. 

     

    Faptele descrise anterior au determinat întocmirea cererii de finanțare nr. BI/1/5/5.3/A/697, înregistrată la Organismul Intermediar pentru Turism (OIT), prin care MDRT solicita asistență financiară nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în vederea finanțării proiectului „Promovarea brandului turistic al României”, prin Programul Operațional Regional 2007-2013 (POR 2007-2013).

    Cererea cuprinde declarații inexacte, în condițiile în care, așa cum arătat anterior, scopul utilizării fondurilor a fost în realitate organizarea unei gale de box care nu se regăsea printre categoriile de cheltuieli eligibile, iar organizatorul nu era Federația Română de Box, împrejurări cunoscute de reprezentanții ministerului.

    Rezultatul nu s-a produs, iar fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a suspendat soluționarea cererii de rambursare ca urmare a sesizării organelor de urmărire penală.

    Arhiva video, februarie 2015: Semnul făcut în Parlament - Elena Udrea cu mâna la nas

    Mai mult pe EurActiv »