Plenul CSM nu a putut valida rezultatele concursului pentru numirea procurorului-șef al SIIJ din lipsă de cvorum. 7 membri ai Consiliului cer amânarea oricăror decizii privind Secția,în așteptarea rapoartelor Comisiei de la Veneția și GRECO.

Validarea rezultatelor ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută, dar și atunci ședința CSM nu a avut loc din lipsă de cvorum.  

Șapte membri ai CSM, printre care și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la ultimele două ședințe, cer public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la publicarea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO, relatează Mediafax.

”Solicităm în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneția și ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019 și organizării unei dezbateri publice asupra activității Secției. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.În același sens sunt recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 și avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019", transmit cei șapte magistrați.

Aceștia o critică șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, că programează ședințele plenului fără a-i consulta pe membri, fapt reclamat săptămâna trecută și de ministrul Justiției, Ana Birchall:

 

”În contextul emiterii comunicatului președintelui CSM la data de 21 iunie 2019, prin care s-a afirmat că programarea ședințelor s-a realizat luând în considerare disponibilitatea de participare a membrilor și asigurarea integrării participării la ședințele Plenului în agenda zilnică, menționăm că niciunul dintre membrii procurori nu a fost consultat cu privire la data organizării ședinței de plen sau la conținutul ordinii de zi. În mod repetat, atât în cadrul unor discuții informale, cât și în mod oficial, semnatarii prezentului comunicat au solicitat președintelui CSM stabilirea unui calendar previzibil al ședințelor de Plen, într-o zi a săptămânii care să asigure, pe cât posibil, prezența tuturor membrilor și folosirea unor criterii uniforme de stabilire a ordinii de zi în raport de lucrările înregistrate pe rolul Consiliului”.

 

Procurorul general Bogdan Licu a declarat, la ieșirea din sediul CSM, că plenul nu a fost amânat în urma unui boicot, însă va fi transmis un comunicat de presă care va prezenta modul în care o parte din membrii CSM au decis ”să reacționeze așa”.

”Am fost în clădire. Întrucât nu a fost cvorum, nu am mai coborât la sală. Am fost în clădire, dar nu a fost cvorum. Nu a fost vorba de un boicot. O să fie un comunicat cu privire la modul pentru care Secția pentru procurori și o parte din Secția pentru judecători au reacționat așa”, a declarat Bogdan Licu. Anterior, la sosirea la CSM, el declarase că va fi o ședință ”cu scântei”.