Mai mulți directori din Ministerul de Finanțe și de la Fisc au fost puși sub control judiciar de procurori pentru implicare în evaziunea fiscală de 600 de milioane de lei de la firma de vinuri Murfatlar. Vicepreședintele ANAF a demisionat din funție.

Procurorii anticorupție au dispus punerea sub control judiciar pe o durată de 60 de zile față de vicepreședintele ANAF, Daniel Diaconescu, directorul de legislație în cadrul Ministerul Finanțelor Publice, Mariana Vizoli, dar și alte persoane cu funcții din conducere din minister.

Cei cinci funcționari publici sunt acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dintre aceștia, Daniel Diaconescu și Mariana Vizoli au demisionat din funcții.

„Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a acceptat demisiile celor doi reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ANAF după ce procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 20 octombrie 2016, față de aceștia”, precizează Ministerul de Finanțe. 

Procurorii susțin că, în perioada 2010 - 2014, patru societăți care produc sau comercializează băuturi alcoolice, deținute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea și de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168 (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Conform DNA, prejudiciul nu ar fi putut fi creat fără ajutorul funcționarilor publici din cadrul autorităților fiscale și vamale competente care fie nu au îndeplinit actele la care erau obligați prin atribuțiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Astfel, anchetatorii au reținut că prejudiciul adus bugetului de stat a fost cauzat de autorizarea, cu încălcarea dispozițiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producție alcool și băuturi alcoolice deținute de societăți și sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor și a altor obligații fiscale prin înregistrarea unor operațiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă.

Cei cinci funcționari publici puși sub control judiciar au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, ei fiind acuzați că, în cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluții de admitere a cererilor în alte condiții decât cele legale.