DNA cere aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, puși sub acuzare într-un dosar pentru fapte de corupție privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

UPDATE 13:10 Deputatul PNL Ludovic Orban, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că vicepreședintele liberal Ioan Oltean s-a retras din funcțiile deținute în partid ca urmare a cererii DNA privind încuviințarea arestării sale în dosarul despăgubirilor ANRP.  

Bogdan Ciucă, președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, a declarat, pentru Agerpres, că această comisie se va reuni miercurea viitoare, la ora 12,00, în ședință, pentru a analiza cererile cu privire la arestarea preventivă a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu și pentru a face rapoarte pe aceste solicitări.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, l-a sesizat pe procurorul general al P.Î.C.C.J pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a celor doi deputați, potrivit unui comunicat.

Ioan Oltean este acuzat de trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, iar Cătălin Teodorescu - trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză - pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Pe 3 decembrie 2014, plenul Camerei a respins cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu, deși Comisia juridică dăduse aviz favorabil, dând vina pe "o eroare materială".

Cei doi deputați, dar și principalul acționar de la CS Universitatea Craiova, Mihai Rotaru, au fost duși, joi, cu mandat la DNA pentru audieri în acest dosar.

Conform procurorilor, în iunie 2010, Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, „prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de  87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani”.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (Mihai Rotaru, n.r.) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de  decizia comisiei ANRP cu suma de 750.000 euro.

„Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță”, susțin procurorii.

De asemenea, procurorii mai spun că „deputatul Ioan Oltean, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP (Crinuța Dumitrean, n.r.), și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, mai precizează DNA.

Joi, la ieșirea din sediul DNA, Ioan Oltean le-a răspuns jurnaliștilor că nu s-a întâlnit niciodată cu Mihai Rotaru în incinta unei parohii, așa cum au menționat procurorii anticorupție, și că nu a primit 600.000 de euro în curtea bisericii de la Chitila. "Nu știu unde e Biserica Chitila", a spus el.