Direcția Națională Anticorupție cere un nou aviz pentru urmărirea Elenei Udrea, pentru două infracțiuni de instigare la luare de mită. Faptele s-ar fi petrecut când Udrea era ministru al Turismului.

UPDATE

Comisia juridică a Camerei Deputaților va discuta luni cererea procurorului general privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, iar votul în plen va fi dat marți, a decis, joi, Biroul permanent al forului legislativ.

+++

"Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală", potrivit unui comunicat DNA.

Luna trecută, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care Gheorghe Nastasia (la data faptei secretar general al Ministerului Turismului) și Victor Tarhon (pe atunci președintele Consiliului județean Tulcea) pentru luare de mită, precum și față de Elena Udrea pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani.

Procurorii anticorupție își motivează cererea prin faptul că în urma probelor administrate ulterior au fost obținute probe noi cu privire la săvârșirea de către Udrea a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.

"Pe baza probelor respective a rezultat că Udrea Elena Gabriela i-a determinat pe Nastasia Gheorghe, secretarul general al Ministerului Turismului, precum și pe Tarhon Victor, președintele Consiliului județean Tulcea (instituție care primea finanțare și de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanților unor societăți comerciale care aveau contracte cu cele două instituții să achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale", se arată în comunicat.

Plata s-a realizat în baza unor contracte fictive, iar legătura dintre persoanele care obțineau fondurile infracționale și prestatorii de servicii a fost realizată de către Elena Udrea.

Totodată, ea coordona persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât "banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie", susțin procurorii.

DNA reamintește că în acest dosar inculpații Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, Ioana Băsescu și Giovanni-Mario Francesco sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Elena Udrea în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani.