DNA investighează funcționari de la vârful ANAF pentru refuzul de a confisca banii celor condamnați definitiv. Sunt vizați funcționari de la vârful Fiscului, dar și deținuți VIP. Unul dintre ei este Dan Voiculescu.

Recuperarea prejudiciilor din marile dosare penale merge extrem de greu după ce condamnările rămân definitive. Potrivit profit.ro, care citează un raport al Curții de Conturi, ANAF a reușit să colecteze sub un procent din totalul sumelor de recuperat în urma condamnărilor definitive.

Procurorii DNA au suspiciuni că aceste întârzieri nu sunt întâmplătoare, astfel că au deschis un dosar penal.

Procurorii spun, într-un comunicat de marți, că s-au sesizat din oficiu în legătură cu fapte de abuz în serviciu și nerespectare a unor hotărâri judecătorești.

Dosarul, afirmă DNA în comunicat, vizează „funcționari publici din cadrul ANAF, ai altor instituții și persoane condamnate la pedepse privative de libertate”.

În comunicat, DNA vorbește și de o adresă „care conține documente referitoare la o executare silită”, primită și înregistrată de procurori și care „urmează a fi luată în considerare în dosarul penal sus menționat”.

Conform unor surse judiciare, adresa a fost transmisă de judecătoarea Camelia Bogdan, cea care a condus completul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani închisoare în dosarul ICA. Tot Camelia Bogdan a stabilit un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro de recuperat din acest dosar. Doar sub un procent din această sumă fusese recuperat până la sfârșitul anului trecut, adică la aproape un an și jumătate de la momentul la care decizia a rămas definitivă.

În respectiva adresă, Camelia Bogdan a dat detalii inclusiv despre magistrați ai Tribunalului București care au interpretat anumite prevederi contractuale de o asemenea manieră încât au împiedicat executarea silită a bunurilor aparținând companiilor controlate de familia Voiculescu.

La sfârșitul săptămânii trecute, șeful ANAF, Gelu Diaconu, a avut o ieșire nervoasă la adresa unor consultanți ajunși în funcții publice, oameni care ar încerca să facă politicile instituțiilor-cheie ale statului.