Un dosar ce părea închis definitiv și care cuprinde nume sonore ale justiției din Prahova aflate la picioarele deputatului Sebastian Ghiță a fost rezolvat prin trimitere în judecată. Procurorii descriu cât de mare era influența lui Ghiță în județ.

Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpații Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și pe Dosaru Viorel, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Lista celor cercetați în dosar

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis redeschiderea dosarului în care sunt implicate persoane cu funcții mari în Poliția Prahova, procurori, dar și funcționari. Proaspăt numit subsecretar de stat în cadrul ministerului Afacerilor Interne, Viorel Dosaru a fost și el anchetat în acest caz.

Dosarul clasat în primăvara anului 2014 de procurorul Lucian Papici de la DNA îi privea pe Daniel Petre (fost șef DGRFP Ploiești), Cătălin-Ștefan Dinu (adjunct al DGRFP Ploiești), Viorel Dosaru (fost șef Inspectoratul de Poliție Prahova, actual subsecretar de stat MAI), Gelu-Cristian Manea (șef Poliția Ploiești), Nicolae Zecheru (șef Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Prahova), Constantin Ispas (fost șef Serviciul Județean Anticorupție Prahova din cadrul DGA), Emanuel Saghel (ofițer superior Biroul de Combatere a Crimei Organizate Ploiești).

Pe lângă ei, erau cercetați și Gheorghe Gîrbea (procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, șef Secție urmărire penală), Ionuț Botnaru (fost procuror șef DIICOT Ploiești, actual procuror general Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești), Liviu Matei (actual procuror șef DIICOT Ploiești), Vlad Cosma (deputat), Mircea Cosma (președinte Consiliul Județean Prahova) și Aurelian Mihăilă (procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești).

Lista celor trimiși în judecată

Acum, procurorii anticorupție au reușit să probeze acuzațiile doar pentru Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Constantin Ispas, fost șef Serviciul Județean Anticorupție Prahova din cadrul DGA, Viorel Dosaru, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean, ulterior subsecretar de stat în MAI și Aurelian Mihăilă fost procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Cum a închis procurorul Lucian Papici ancheta

Dosarul a fost pornit în urma unei alte anchete desfășurate la Parchetul de pe lângă Curtea de Ape Ploiești ce privea infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 34 de milioane de euro.

DNA susține acum, prin rechizitoriu, că „deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în anchetă, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei”.

Dosarul a fost preluat la DNA de procurorul Lucian Papici deoarece acesta avea informații că omul de afaceri prahovean Răzvan Alexe ar fi coordonatorul mecanismului evazionist, iar acesta ar fi apelat la amicii săi „din mediile justiției, administrației publice locale, organelor de aplicare a legii și autorităților de comntrol fiscal, pentru a obține date cu privire la demersurile parchetului de a efectua anumite măsuri procedurale împotriva sa, dar și a unor apropiați ai acestuia, în vederea contracarării acestora, respectiv a deturnării actului de justiție”, a notat fostul procuror anticorupție.

Conform ordonanței de clasare a cauzei, Ionuț Botnaru, șeful DIICOT ST Ploiești, ar fi fost contactat de Răzvan Alexe pentru a afla dacă este cercetat în vreun dosar sau daca este interceptat. Botnaru ar fi apelat la Aurelian Mihăilă, adjunctul șefului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care a cerut toate aceste date de la procurorul Mircea Negulescu.

Negulescu era procurorul care investiga faptele de evaziune fiscală și spălare de bani. Acesta din urmă ar fi refuzat să dea aceste informații.

Conform rezoluției de clasare a procurorului Lucian Papici, informațiile inițiale erau că Răzvan Alexe ar fi obținut informații și de la Constantin Ispas, șef în cadrul DGA Prahova, care, împreuna cu Viorel Dosaru, a pus la cale o strategie de a culege informații despre dosarele lui Alexe prin metode aparent legale.

Procurorul Lucian Papici notează în actele sale că sunt indicii că Viorel Dosaru s-a informat de la subalterni despre anchetele împotriva lui Alexe, iar informațiile ar fi ajuns la cel cercetat prin intermediul lui Constantin Ispas.

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție, procurorii spun că „în schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, inculpatului Dosaru Viorel că îl va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere.

„Sunt date  și indicii că inspectorul șef Viorel Dosaru a diseminat informații referitoare la dosarul penal în cauză și interceptările Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești efectuate cu privire la SC Coni SRL și prin intermediul comisarului șef de poliție Gelu Cristian Manea, șeful Poliției Municipiului Ploiești, care a avut frecvente întâlniri cu Răzvan Alexe în perioada respectivă”, a mai scris procurorul anticorupție în ordonanța de clasare.

„Referitor la relația dintre Răzvan Alexe și Viorel Dosaru este de reținut că în perioada 14-24 ianuarie 2013, ca urmare a unor solicitări primite de cel dintâi din partea unui apropiat al să, Cătălin Iosif Ungureanu, inspectorul șef al IJP Prahova a aprobat, la cererea expresă a lui Răzvan Alexe un raport (document intern al MAI) de transfer în cadrul BCCO Ploiești a lui Sorin Chiriță chiar la sediul firmei lui Răzvan Alexe din comuna Bărcănești. Mai precis, Răzvan Alexe a primit/gestionat la sediul firmei sale două documente din circuitul intern al MAI. Sunt indicii că, drept contraservicii pentru acest gen de servicii, Viorel Dosaru a fost recompensat de Răzvan Alexe cu sume importante de bani”, a mai spus Papici.

Procurorul DNA scria în ordonanța de clasare că nu a avut probe în acest dosar. „În urma exploatării autorizațiilor emise în cauză s-a considerat că nu se impune prelungirea acestora întrucât, dincolo de orice îndoială rezonabilă, datele opbținute nu au confirmat în niciun fel existența faptelor penale presupus comise. (...) Am apreciat că în cauză nu se impune începerea urmăririi penale in rem, întrucât faptele nu există în materialitatea lor”.

DNA a probat faptele, până la urmă

Dosarul închis de Papici și redeschis prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a ajuns miercuri în instanță. Procurorii au reușit să probeze aproape toate cele reclamate și pentru care procurorul Lucian Papici nu a găsit probe la acea dată.

Toți cei trimiși în judecată sunt acuzați de fapte de corupție și de  folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

În plus, Sebastian Ghiță este acuzat și de santaj și conducere având permisul suspendat, dar și de spălare de bani.