Curtea de Apel București a dat sentința definitivă în dosarul devalizării UCM Reșița, iar principalul vinovat a fost găsit în persoana lui Said Baaklini, care a primit o condamnare mai mică decât cea din prima instanță.

Omul de afaceri Said Baaklini a fost condamnat definitiv la 4 ani și șase luni de închisoare pentru tentativă la stabilirea, cu rea credință, de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor având ca urmare obținerea unor sume de bani cu titlu de rambursări de TVA și asociere în vederea săvârșirii infracțiunii, în dosarul UCM Reșița.

Tot la închisoare ajunge și Eugen Bogatu, care va executa doi ani și șase luni de închisoare. Eugen Buzatu era la data faptelor directorul Direcției Domenii Portuare din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța SA.

Curtea de Apel București a respins și apelurile declarate de Adrian Chebuțiu (președintele Consiliului de Administrație al UCM Reșița) și Adrian Preda Coriolan (director executive UCM Reșița), care vor executa câte cinci ani de închisoare.

Conform procurorilor anticorupție, pe 31 august 2010, ca rezultat al unei înțelegeri anterioare, SC UCM Reșița SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA. DNA susține că factura a fost emisă pe baza unui contract conținând obligații fictive pentru cei doi contractanți, iar motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcționale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalații.

Procurorii au constatat că, pentru a realiza stabilirea taxelor (TVA) care ar fi condus la obținerea, fără drept, a unor sume de bani sub formă de restituiri din bugetul de stat, Baaklini a fost ajutat de Chebuțiu. Pe 26 noiembrie 2010, în portul Constanța, marfa cumpărată a fost încărcată pe o navă având ca destinație Republica Guineea, însă exportul efectiv a fost împiedicat de intervenția procurorilor anticorupție.