Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI, este cel mai important inculpat care s-a prezentat la Curtea Militară de Apel București. Au fost citate peste 1.400 de persoane la acest proces. Se intră pe bază de listă în sala de judecată.

Primul termen în cameră preliminară al dosarului "Mineriada din 13-15 iunie 1990" a început marți, iar această primă parte a procesului este nepublică. În această fază, un judecător de cameră preliminară verifică legalitatea trimiterii în judecată și discută excepțiile ridicate de inculpați.

Sala în care se desfășoară procesul este neîncăpătoare pentru părțile civile citate în dosar (peste 1.400 de persoane). Cei mai mulți dintre cei care au venit la proces stau afară, în frig. Ei intră pe rând în sala de judecată în funcție de o listă.

Dintre inculpați a venit doar fostul director al SRI Virgil Măgureanu, care a fost întâmpinat cu huiduieli. „Criminalule, să faci pușcărie pentru ce ai făcut!”, au strigat oamenii.

Președintele Asociației 21 decembrie 1989, Teodor Mărieș se află și el la Curtea Militară de Apel București.

„Am fost așteptați cu poliție militară, miliție, cu jandarmi, cu buletinul luat, deși este un proces public. Nu știm câți vor intra în sală pentru că nu au loc. Poate doamna președintă a instanței nu a uitat când a spus că acest proces se va termina într-un an și jumătate, cu termene din două în două zile”, a declarat Mărieș.

Zeci de jandarmi au fost mobilizați pentru a asigura ordinea.

Dosarul Mineriadei îi are în prim-plan pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.