Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis miercuri restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluției în care e judecat fostul președinte Ion Iliescu.

Decizia e definitivă după ce în mai un judecător de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) stabilise restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluției.

În octombrie 2020, același judecător a decis excluderea mai multor probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziție un termen de cinci zile pentru a remedia neregularitățile din rechizitoriu și pentru a comunica instanței dacă menține dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților ori solicită restituirea cauzei.

Astfel, ÎCCJ a admis atunci mai multe cereri și excepții invocate în dosarul Revoluției atât de către părți civile, cât și de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularității rechizitoriului întocmit de procurorii militari.

Dosarul Revoluției a fost trimis în instanță de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părți civile. Procesul a fost blocat mai bine de un an, pentru discutarea unor cereri și excepții ridicate de părțile din dosar.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și generalul (rtr.) Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, au fost acuzați în acest dosar de săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” cere demisia șefului Secției Parchetelor Militare

După ce Instanța supremă a constatat existența unor nulități absolute și a exclus probe, aspect ce denotă încălcarea normelor procesual penale, Asociația Inițiativa pentru Justiție solicită public demisia șefului Secției Parchetelor Militare, magistratul Cătălin Ranco Pițu.

Totodată, Asociația cere ministrului justiției să demareze procedura de revocare a șefului Secției Parchetelor Militare, în paralel cu exercitarea unui control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond.

Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” mai solicită Procurorului general efectuarea unei analize a soluției de restituire, în conformitate cu ordinele în vigoare și stabilirea imputabilității acestei soluții: ”Este datoria legală și morală a Procurorului General și a Ministrului Justiției să stabilească dacă au existat culpe, neglijențe ori rea-voință în instrumentarea celui mai important dosar din punct de vedere istoric, cu care a fost investit Ministerul Public, urmare a evenimentelor din 1989”.

Totodată, în contextul în care Statul Român se află în pragul plății unor uriașe despăgubiri ca urmare a imposibilității soluționării acestui dosar, așa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” consideră ca ”absolut esențială stabilirea culpelor pentru ca celor vinovați de acest eșec să le poată fi angajată răspunderea juridică”.

Parchetul General suține că ancheta nu este afectată de motive de nelegalitate

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție precizează că decizia de miercuri de restituire a dosarului Revoluției către Secția parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului a avut în vedere unele aspecte considerate neregularități ale rechizitoriului, precum și înlăturarea unor probe (înscrisuri).

”Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mișcare a acțiunii penale), nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate”, precizează Parchetul General.

Procurorii vor examina motivarea încheierii, precum și probele rămase, cu celeritate, pentru a stabili măsurile necesare în vederea soluționării dosarului și refacerii rechizitoriului.

În intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului (aprilie 2019) și până în prezent, conducerea PÎCCJ și a Secției parchetelor militare ”au continuat studiul jurisprudenței internaționale actualizate în materia infracțiunilor considerate crime împotriva umanității, pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate și pentru a răspunde excepțiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale”, se mai arată în comunicat.