Judecătorii discută la termenul de marți răspunsul DNA la întrebarea referitoare la contribuția SRI în realizarea dosarului în care Liviu Dragnea este acuzat că a intervenit pentru angajarea a două persoane la Protecția Copilului, dar lucrau la PSD.

UPDATE 6 Liviu Dragnea, ultimul cuvânt: Îmi mențin declarațiile, susțin cu toată tăria nevinovăția, nu am comis niciuna dintre presupusele fapte. Sunt pus pe gânduri serios după ce am auzit declarați doamnei Milos. Sper să nu se ajungă la muncă în folosul comunității. Muncesc in folosul comunității de peste 20 de ani. Cer achitarea.

Dragnea face referire la declarația fostului director delegat de la Direcția pentru Protecția Copilului, Rodica Miloș, care a declarat că la DNA procurorul a făcut presiuni asupra ei și că procurorul era deranjat că nu dă declarații în defavoarea lui Dragnea. 

UPDATE 5 Judecătorii au anunțat că pronunțarea sentinței va avea loc pe 29 mai. Există, însă, posibilitatea să se amâne.

UPDATE 4 Într-o pauză luată în timpul procesului, Liviu Dragnea a ieșit în curtea ICCJ pentru a fuma o țigară. „Încă în România deciziile sunt luate de judecători”, a spus Dragnea.

Jurnaliștii au parafrazat-o pe Viorica Dăncilă și l-au întrebat pe liderul PSD: „Orice om îi este frică de o pedeapsă?”. „Oricărui om îi este frică de o pedeapsă”, a răspuns Dragnea.

UPDATE 3 După o pledoarie ce a durat mai bine de două ore și jumătate, procurorul de ședință a cerut instanței să îl condamne pe Liviu Dragnea la 7 ani și jumătate de închisoare cu executare.

În plus, procurorul cere anularea suspendării condiționate în dosarul „Referendumului”, acolo unde Liviu Dragnea are o condamnare definitivă la doi ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE 2 Procurorul DNA își susține pledoaria împotriva inculpaților de mai bine de două ore. În sală se aud și strigătele protestatarilor care scandează împotriva lui Liviu Dragnea.

UPDATE 1 Instanța a anunțat că cercetarea judecătorească a fost finalizată, iar procurorul și avocații își susțin pledoariile finale. Judecătorii au anunțat că pronunțarea sentinței va avea loc la o dată ulterioară.

***** Textul inițial

Președintele PSD a ajuns deja la Înalta Curte de Casație și Justiție fără să facă vreun comentariu. Dragnea ar putea asista marți la ultimul termen de judecată în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

La acest termen, judecătorii vor dezbate răspunsul DNA la cererea avocaților apărării referitor la implicarea SRI în realizarea acestui dosar.

DNA a depus la dosar, împreună cu răspunsul, 47 de CD-uri cu interceptări ce ar putea avea legătură cu acest caz.

După aceasta, judecătorii ar putea cere avocaților și procurorului să își susțină pledoariile finale, după care judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție vor pronunța sentința, care va putea fi atacată atât de acuzați, cât și de DNA.

La un termen anterior, judecătorii l-au audiat pe liderul PSD, Liviu Dragnea, judecat pentru angajarea fictivă a unor persoane la Direcția pentru Protecția Copilului, dar care lucrau la sediul PSD.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să-i confrunte pe Liviu Dragnea și Floarea Alesu, fosta șefă a DGASPC, deoarece au constatat că sunt declarații contradictorii.

În timpul confruntării desfășurate în fața judecătorilor, Floarea Alesu a susținut că Dragnea i-a cerut menținerea în funcție a celor două angajate de la Protecția Copilului Teleorman care lucrau la PSD, Dragnea neagă că ar fi avut astfel de discuții cu Floarea Alesu.

„Liviu Dragnea, direct și personal, mi-a cerut într-o discuție să le mențin pe funcțile respective în cadrul DGASPC Teleorman pe cele două persoane până când le va rezolva problema. Se întâmpla în 2008, când la rândul meu am fost informată de șefa de la Personal.

De față la aceasta discuție nu a mai fost prezentă nicio persoană. Această discuție a avut loc în cabinetul de președinte al Consiliului Județean Teleorman al lui Liviu Dragnea. Începând cu 2009, pînă în 2010, am mai avut și alte discuții cu Liviu Dragnea, tot în legătură cu situația celor două. De fiecare dată îmi spunea că se va rezolva, să am răbdare”, a spus Floarea Alesu la termenul precedent.

„Ultima dată mi-a spus „să-i pun la muncă pe ceilalți angajați, care erau în număr de 800, că sunt destui și stau degeaba”. Au fost 3-4 discuții pe holul de la sala de ședință de la Consiliul Județean, imediat ce se termina ședința, înainte de a ține dumnealui conferința de presă. Nu pot indica o persoană care să confirme aceste întâlniri și obiectul discuțiilor legat de cele două persoane.

În schimb, Liviu Dragnea a negat „categoric” discuțiile.

„Categoric nu. Nu am avut nicio întâlnire sau discuție de genul celor la care a făcut trimitere Floarea Alesu. în legătură cu holul de la ieșirea din Consiliul Județean, acel hol era cam cât spațiul acesta de aici (arătând în fața judecătorilor). Acolo era o aglomerație infernală, erau foarte multe persoane. Acolo nu exista un loc în care cineva putea să vorbească fără ca cineva să nu audă. Nu se poate purta o discuție de genul celor afirmate de Alesu Floarea. Acolo era balamuc, era o aglomerație ca în tramvai. Acolo se fuma, erau 70-80 de persoane de obicei”.

În timpul audierii, Dragnea a respins toate acuzațiile.

„Am înțeles acuzațiile, le resping categoric, deoarece mă consider nevinovat”, a început Dragnea în fața judecătorilor. Liderul PSD nu a mai dat declarații în fața instanței în acest dosar. (...) Încerc să înțeleg de ce am fost trimis în judecată fără nicio probă, doar pe niște declaratii, niște feelinguri, niște bârfe spuse la un șpriț. Nu am reușit să înțeleg. Ce să mai spun, am rămas și sunt ținta DNA-ului”, a încheiat Dragnea declarația.

Tot la termenul anterior, fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, pare să fi îngreunat situația liderului PSD.Ea a depus la dosar o hârtie prin care demonstrează că a plătit prejudiciul reținut în contul ei către DGASPC (108.612 lei) și a cerut încetarea procesului său în acest caz. Mai mult, Bombonica Prodana a spus judecătorilor că nu vrea să dea declarații în acest dosar.

Trei persoane judecate în procesul angajărilor fictive la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman au recunoscut complet acuzațiile aduse de procurori și au cerut judecarea în procedură simplificată.

Este vorba despre Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicușor, fost  șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din DGASPC Teleorman, și Anisa Stoica, care la data faptelor era angajată la aceeași instituție. Cu toții ar putea primi pedepse reduse cu o treime.

Ce acuză procurorii?

Liviu Dragnea, condamnat deja definitiv pentru fraudarea Referendumului din 2012, organizat pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, este acum judecat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual.

Alături de el va lua loc în boxa acuzaților și fosta lui soție, Bombonica Prodana, acuzată de abuz în serviciu.

Conform procurorilor, „în perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Floarea Alesu, la instigarea lui Liviu Dragnea, la acea vreme președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menținerea în funcții și implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Adriana Botorogeanu și Anisa Stoica, angajate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman”.

De altfel, procurorii au trimis-o în judecată și pe Floarea Alesu, fost director la DGASPC Teleorman, despre care procurorii spun că știa că, deși cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituției respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu și nu au prestat vreo activitate.

„În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic (PSD, n.r.) al cărui președinte era inculpatul Liviu Dragnea, aspect cunoscut de acesta din urmă”, conform DNA.

Procurorii mai spun că instituția a avut un prejudiciu de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către Adriana Botorogeanu (75.593 lei) și Anisa Stoica (33.019 lei), sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Procurorii le-au trimis în judecată și pe cele două angajate fictiv pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la fals intelectual.