Decizie finală în cazul fostului ministru Elena Udrea. 6 ani au decis judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție că trebuie să execute Udrea, acuzată de fapte de corupție. Fugită în Costa Rica, ea spune că nu se va mai întoarce în țară.

O sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție ce va fi greu de pus în aplicare. Elena Udrea ar trebui să stea 6 ani după gratii, dar brațul lung al legii nu ajunge, deocamdată, până în Costa Rica, acolo unde a fugit fostul ministru al Turismului, țară cu care România nu are încheiat un acord de extrădare.

În același dosar, Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Practic, completul de 5 judecători a respins toate apelurile făcute de procurori și inculpați, mai puțin cel al lui Rudel Obreja, care a primit tot 5 ani de închisoare, dar i-a contopit pedepsele.

Cu alte cuvinte, judecătorii au respins și cererea Elenei Udrea de a rejudeca cazul.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute" pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an și șase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, trei ani de închisoare cu suspendare, și Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani și șase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis atunci ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Instanța a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanțelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizația București a PDL și Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alți funcționari din minister să își încalce atribuțiile cu prilejul achiziției de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituției și creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.