Compania Energy Holding, controlată de omul de afaceri Bogdan Băzăianu, a fost pusă sub urmărire penală, acuzată de evaziune fiscală și delapidare prin cumpărarea de terenuri supraevaluate. Printre vânzători este și Said Baaklini.

Compania controlată de Bogdan Buzăianu, unul dintre „băieții deștepți” din energie, a fost pusă sub urmărire penală pentru evaziune fiscală și delapidare, conform unor surse judiciare citate de Agerpres. Concret, compania ar fi achiziționat terenuri supraevaluate de la mai multe persoane și societăți comerciale, printre care și de la omul de afaceri Said Baaklini.

Sursele citate susțin că prejudiciul este de peste 6 milioane de euro.

În acest caz ar fi fost efectuate deja percheziții în București și județul Ilfov în luna august, iar polițiștii au ridicat documente financiar contabile și înscrisuri de la sediul unor firme, printre care și compania Energy Holding, și la domiciliile unor persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare.

Procurorii de la Parchetul de pe lâncă Curtea de Apel București, au stabilit că, în cursul anului 2009, între două societăți comerciale au fost încheiate contracte de consultanță și vânzare-cumpărare, având ca obiect terenuri la prețuri mult supraevaluate, astfel încât bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproximativ 500.000 de euro, reprezentând neplata impozitului pe profit și a taxei pe valoare adăugată.

Bodan Buzăianu, milioanele mită, Elena Udrea și intermediarul de la CanCan

Fondatorul Cancan, Radu Budeanu, a fost pus sub control judiciar pe cauțiune în luna noiembrie a anului trecut într-un dosar în care apar același Bogdan Buzăianu și Energy Holding, dar și Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării. Radu Budeanu este, în opinia procurorilor, intermediarul mitei de 5 milioane de dolari dintre „băiatul deștept” din energie Bogdan Buzăianu și Elena Udrea.

„În vara anului 2010, Elena Gabriela Udrea, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul lui Radu Budeanu, suma de 5 milioane dolari, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, se arată într-un comunicat al DNA.

Procurorii mai spun că o parte din banii ceruți de Udrea au fost primiți de Radu Budeanu la sfârșitul anului 2011.

„La începutul anului 2012, în scopul menționat mai sus, Radu Budeanu i-a remis Elenei Udrea suma de 3.800.000 USD primită de la omul de afaceri și i-a înlesnit preluarea unei creanțe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media”, detaliază procurorii, cu referire la firma care editează cotidianul Evenimentul Zilei.

Infracțiunea de spălare de bani în contul fondatorului publicației Cancan este explicată de procurori prin faptul că Radu Budeanu a facilitat Elenei Udrea încheierea unui contract de novație cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri și o altă societate recomandată de Elena Udrea.

5 milioane de dolari pentru contracte avantajoase cu Hidroelectrica

În vara lui 2010, pe când era ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Udrea ar fi cerut cinci milioane de dolari mită de la Bogdan Buzăianu, în schimbul banilor urmând să-i asigure firmei Energy Holding derularea contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

„Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, (Udrea, n.r.) a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 de dolari și o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90 la sută din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media”, afirmă procurorii DNA într-un comunicat emis în noiembrie 2015.

Ulterior a apărut informația că firma cu activitate în media este compania care editează Evenimentul Zilei.

În legătură cu această tranzacție, procurorii afirmă că, în anul 2011, „pentru a ascunde beneficiarul real al creanței de 900.000 de euro primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri”, Udrea „îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novație cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane”.

„De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acțiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacției în numele său și să efectueze plățile aferente prin creditarea societății, disimulând astfel proveniența sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăților efectuate pentru societatea mass-media și ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanței ce a făcut obiectul novației cu firma omului de afaceri de la care a primit creanța”, au continuat anchetatorii în comunicatul citat.