Liderii industriei farmaceutice din România sunt vizați de o anchetă DNA care analizează recompensele pe care medicii din sistemul românesc de sănătate le primesc pentru a cumpăra din banii statului medicamente scumpe și, uneori, inutile.

Procurorii anticorupție au făcut în această săptămână zeci de percheziții în spitale din Cluj, Sibiu, Bistrița, Zalău și Târgu Mureș, la case județene de asigurări de sănătate, dar și la firme distribuitoare de medicamente oncologice. Conform unor surse judiciare, cel puțin 16 medici sunt vizați de anchetă, inclusiv șefi ai clinicilor și secțiilor de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate - Subprogramul Oncologie. 

Procurorii DNA au găsit la percheziții cantități mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe, au declarat sursele judiciare citate. De exemplu, o singură fiolă dintr-un astfel de medicament ar costa 20.000 de lei, fără ca anchetatorii să spună despre ce medicament este vorba.

Medicii câștigau de două ori

”Practic, comandau medicamente ca și cum ar avea pacienți care trebuie să beneficieze de schema de tratament cu medicamentul X, foarte scump. Se deconta firmei, deci se achita din buget acel medicament, medicul lua comisionul de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, congrese etc. În realitate, nu era necesar acel medicament, căci nu exista pacient", susțin sursele judiciare citate.

Conform anchetatorilor, prin inventarea unor pacienți se urmărea creșterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, toate utilizate în cadrul programelor Naționale de Oncologie și de Terapie Intensivă a Insuficienței Hepatice).

În plus, medicamentele rămâneau în stocurile medicilor, care ar fi obținut profit și din revânzarea acestora.

Infografic

Lista firmelor anchetate de DNA:

– ROCHE ROMÂNIA SRL, structură a concernului multinațional ROCHE (producător de medicamente)
– ACTAVIS SRL, producător/distribuitor de medicamente
– PFIZER ROMÂNIA SRL, companie biofarmaceutică
– TEVA PHARMACEUTICALS ROMÂNIA SRL, companie farmaceutică
– NOVARTIS PHARMA SERVICES SRL, producător de medicamente
– ALVOGEN ROMÂNIA SRL, producător de medicamente
– SANDOZ PHARMA SERVICES SRL, companie farmaceutică
– GLAXOSMITHKLINE ROMÂNIA SRL, producător de medicamente
– EGIS INTERNATIONAL, companie farmaceutică
– ROMASTRU TRADING, distribuitor de medicamente
– GLENMARK PHARMACEUTICALS SRL, producător de medicamente „

Procurorii, îngrijorați de amploarea fenomenului ”recompenselor” pentru doctori

Procurorii anticorupție susțin, în documentele judiciare, că, la nivel național, fenomenul este îngrijorător, acțiunile de „recompensare” a unor persoane din lumea medicală, în scopul creșterii vânzărilor de medicamente pe piața farmaceutică din România pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiți distribuitori, fiind ”larg răspândit”.

Modus operandi descris de procurori

Conform DNA, firmele distribuitoare de medicamente au oferit unor medici din cadrul unor spitale din județele Mureș, Sălaj, Sibiu, Bistrița și Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, acoperind și cheltuieli personale ale acestora, excursii în diverse țări, ”bunuri, foloase și alte servicii”.

În schimb, medicii trebuiau să prescrie medicamentele pe care le produc sau pe care le distribuie aceste firme, în varianta mai scumpă, în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, dar care sunt mai ieftine.

„Unii dintre medicii implicați în această activitate fac parte din comisiile de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor și, pentru achiziția anumitor medicamente, pretind și primesc foloase sau furnizorii de medicamente le oferă avantaje în acest scop", susțin sursele judiciare citate.

De exemplu, în ceea ce privește operațiunile derulate de Roche România SRL și Actavis SRL, acestea au fost coordonate, spun procurorii, ”în scopul prescrierii cu predilecție a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor și profitului”, de către Dan Zamonea, fost director general la Roche România SRL, Teodor Lucuță, fost director economic la aceeași companie, și Dan Ivan, director general la Actavis SRL.

Reprezentanții zonali ai firmelor de medicamente sunt cei care țin efectiv legătura cu medicii coordonatori de program și cei de specialitate, pe care îi ”stimulează material” pentru a prescrie, cu predilecție, produse ale firmelor implicate, precum și cu funcționarii Caselor Județene de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienților cărora li se decontează, în cadrul Programului Național de Sănătate, aceste medicamente. Din actele procedurale rezultă că, în unele situații, în această rețea sunt implicați și reprezentanți și angajați ai unor farmacii, care asigură eliberarea medicamentelor prescrise cu predilecție de către medici și care sunt aprovizionați, pe baza înțelegerilor existente, de către producătorii și distribuitorii agreați.

În multe situații, livrarea către farmacii a anumitor medicamente de către producătorii și distribuitorii agreați se face după emiterea rețetelor de către medici, ”urmărindu-se cu atenție” să nu fie eliberate alte medicamente alternative.

”În acest scop, există o comunicare strânsă între medicul prescriptor, farmacist și reprezentantul medical sau managerul de produs, în vederea coordonării activității", mai spun anchetatorii. 

Recompensele: cadouri scumpe, bani, cadouri și excursii de lux 

Ancheta procurorilor români a pornit de la un control al Fiscului. Anchetatorii susțin că medicii erau cointeresați de către reprezentanții firmelor prin sponsorizări pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în țară sau în străinătate, care să le permită acumularea de puncte necesare obținerii gradelor profesionale, prin plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate - unele neefectuate în realitate, prin acoperirea cheltuielilor pentru vacanțe în străinătate sau pur și simplu dându-le diverse bunuri de valoare cu titlu de materiale promoționale.

”În ceea ce privește consecințele perpetuării și extinderii practicii nelegale prezentate, acestea se reflectă în primul rând în bugetul asigurărilor de sănătate și, în subsidiar, în starea de sănătate a populației”, mai spun anchetatorii.

Procurorii anticorupție au dat și câteva exemple în acest sens: ”Firmele de medicamente alocă sume mari (de exemplu, în 2014 suma de 4.123.554,18 lei, achitată de o firmă de medicamente unui operator de turism). Aceste sponsorizări sunt în realitate o mită mascată, care este dată medicilor prin reprezentanții zonali, în funcție de vânzările realizate urmare a cointeresării cadrelor medicale, pentru prescrierea anumitor medicamente, iar, în unele cazuri, pentru achiziționarea în spitale a medicamentelor producătorilor agreați. Medicii beneficiază de o serie de avantaje, a căror acordare este condiționată de folosirea medicamentelor și produselor companiilor implicate în cauză (excursii, vacanțe, bunuri de valoare, participări la congrese și simpozioane, pentru care sunt achitate taxele de participare, transportul, cazarea, masa, activitățile de petrecere a timpului liber și, uneori, asigurate cheltuieli personale ale medicilor).

Turism în America de Nord și bilete la spectacole pentru doctorii cercetați 

Procurorii au descoperit facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașe precum Ottawa (perioada 12-16.02.2013) sau San Diego (perioada 24-31.10.2013).

Presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12-16.02.2013 a avut loc, în realitate, la Paris, în luna ianuarie 2013, susțin procurorii. La deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol.

Evenimentul ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego în perioada 24-31.10.2013, a fost, în realitate, la San Diego (4 nopți) și Las Vegas (3 nopți), conform actelor deținute de procurori.

”Deși în realitate deplasarea s-a efectuat în două locații succesive, reprezentatul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinația San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic. Evenimente cu conținut științific în Las Vegas nu au existat", mai arată anchetatorii DNA. 

Un nou scandal pentru GlaxoSmithKline, pornit de la un email din România 

Producătorul de medicamente GlaxoSmithKline (GSK), a primit, anul trecut, o amendă record de 3 miliarde de yuani (483 milioane dolari) pentru corupție în China. Compania mai este suspectată de luare de mită în Polonia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Iordania, Siria și Irak, iar acum și în România.

Reuters susține că este în posesia unui e-mail demascator, prin care se arată că medicii români au fost plătiți pentru prescrierea cu predilecție a produselor companiei, unii dintre ei plătiți chiar de mai multe ori. GSK a oferit, de asemenea, medicilor mai multe deplasări în străinătate și i-a plătit sub acoperirea unor participări la consilii consultative, potrivit acelui denunț în format electronic.

Agenția de știri britanică a luat legătura cu producătorul de medicamente, care a precizat că va examina „foarte atent” aceste acuzații, care acoperă o perioadă dinainte de a se angaja în decembrie 2013 să nu mai plătească medici pentru a vorbi în numele ei sau pentru a participa la conferințe internaționale.

”Primim scrisori de acest gen din când în când. Salutăm și sprijinim posibilitatea ca oamenii să vorbească, dacă au dubii”, se arată într-un comunicat difuzat de GSK la Londra.

Producătorii și distribuitorii de medicamente oncologice se bat în recompense pe un buget anual de peste două miliarde de euro

Numărul bolnavilor de cancer care primesc tratament se ridică la aproximativ 100.000, însă, potrivit estimărilor Alianței Pacienților Cronici din România, peste 500.000 de români suferă de cancer.

Valoarea totală a vânzărilor de medicamente pentru cancer se ridică la circa 2,1 miliarde de lei pe an, aceasta fiind a doua clasă terapeutică după produsele folosite în cardiologie, conform datelor firmei de cercetare Cegedim.

În schimb, ca volum, oncologicele se situează pe ultimul loc în rândul categoriilor evaluate, cu 3,4 milioane de cutii vândute în intervalul aprilie 2014 - mai 2015, tratamentele pentru cancer fiind printre cele mai costisitoare.

Prețul mediu pe cutie la nivelul sectorului de medicamente oncologice este de circa 620 de lei, însă un medicament poate ajunge și până la aproape 80.000 lei.

Companiile anchetate, în topul vânzărilor în industria farma din România

Majoritatatea celor 11 companii anchetate de DNA se regăsesc în topul celor mai mari 20 de producători de medicamente din România, conform Cegedim.

Astfel, în perioada aprilie 2014 – mai 2015, Hoffmann La Roche a avut vânzări totale de medicamente în valoare de 801,7 milioane de lei pe piața românească, ocupând poziția a doua în clasamentul menționat.

Novartis s-a situat pe locul al patrulea, cu 698,6 milioane de lei, sumă ce include și vânzările divziei sale Sandoz, urmată de Pfizer, cu 622,3 milioane de lei și GlaxoSmithKline, cu 553,8 milioane de lei.

Teva s-a situat, în același interval, pe locul al 15-lea, cu vânzări de 266,7 milioane de lei, Alvogen pe al 18-lea, cu 242,5 milioane de lei, iar Actavis, cu vânzări de 195,1 milioane de lei, a ocupat poziția 20.