Foștii miniștri Dan Nica (Comunicații) și Alexandru Athanasiu (Educație) au fost citați la DNA pentru a li se aduce la cunoștință faptul că sunt urmăriți penal după ce Klaus Iohannis a dat avizul celor de la DNA. Athanasiu, pus sub control judiciar.

Fostul ministru al Educației Alexandru Athanasiu a mers luni DNA, acolo unde procurorii i-au adus la cunoștință faptul că este urmărit penal și că a fost pus sub control judiciar în dosarul „Microsoft 2”.

„Am interdicția să nu părăsesc țara fără încuviințare. Sigur că voi contesta decizia”, a declarat Athanasiu.

Tot luni a fost pus sub urmărire penală și fostul ministru al Comunicațiilor, Dan Nica.

Dan Nica este în prezent europarlamentar.

Procurorii anticorupție îi acuză de abuz în serviciu pe Dan Nica (ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2000 - iulie 2004), Adriana Țicău (Secretar de Stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie - decembrie 2004) și pe Alexandru Athanasiu (ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003-2005).

Conform procurorilor, „în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Nica Dan, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft. În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice”.

DNA susține că Dan Nica ar fi cauzat un prejudiciu statului în valoare totală de 47.594.843,88 de dolari, dar a și creat un folos patrimonial necuvenit de aceeași valoare în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

În ceea ce o privește pe Adriana Țicău, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, aceasta a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft tot în condiții defavorabile pentru Guvernul României și favorabile Fujitsu Siemens GmbH Austria, însă prejudiciul adus de aceasta a fost de 66.965.343,88 de dolari.

Alexandru Athanasiu este acuzat că a participat la extinderea contractului comercial de închiriere de licențe încheiat între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers GmbH și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

În același mod, Athanasiu Alexandru ar fi cauzat un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 de dolari în dauna statului, iar pe de altă parte, un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

DNA așteaptă, încă, avizul Parlamentului pentru anchetarea lui Eugen Bejinariu

DNA a cerut Camerei Deputaților să încuviințeze urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului în perioada 2003-2004, acuzat de abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2”. Deși votul pentru ridicarea imunității s-a aflat de două ori pe ordinea de zi, de fiecare dată nu s-a întrunit cvorumul.

Procurorii DNA i-au pus sub control judiciar pe foștii șefi ai Microsoft România, Silviu Hotăran și Ovidiu Artopolescu, dar și pe Claudiu Florică, omul cheie din dosarul „Microsoft 1” finalizat prin condamnarea a mai multor oameni de afaceri.

„Microsoft 1” s-a terminat. „Microsoft 2” este încă în cercetări

Dosarul „Microsoft 2” este desprins din „Microsoft 1”, în care în toamna acestui an au fost deja condamnați definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (6 ani de închisoare), fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu (3 ani), Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru (2 ani și patru luni de închisoare cu executare, fiecare).

Potrivit rechizitoriul DNA, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru a asigura firmelor susținute de Claudiu Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor.

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, preciza că în dosarul „Microsoft 2” s-au făcut peste 60 de percheziții domiciliare, peste 120 de percheziții informatice în cei doi ani de anchetă. În dosarul „Microsoft 2” sunt cercetați și foștii miniștri Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Șerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu și Adriana Țicău, aceștia fiind suspectați de abuz în serviciu legat de aprobarea unor proiecte pentru licențe Microsoft.

Miniștrii au rămas fără imunitate în acest caz în toamna anului 2014. Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft, din 15 aprilie 2004, a fost încheiat astfel încât a asigurat posibilitatea deturnării unui discount de 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate, susțin anchetatorii.

Angajați ai Guvernului, ministerelor și societăților implicate în derularea proiectului privind licențele Microsoft pentru școli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate în cadrul contractului.