Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a fost chemat astăzi la sediul DIICOT pentru noi audieri în dosarul în care mai este cercetat și omul de afaceri Ioan Niculae și în care este suspect și fostul ministru Varujan Vosganian.

Expertiza efectuată de procurori în dosarul Romgaz indică un prejudiciul de 62 milioane euro, conform unor surse judiciare.
 
În dosarul de la DIICOT, se investighează discount-uri mari din prețul gazelor naturale contractatee de firma Interagro SA, controlată de Ioan Niculae. Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, și în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern un număr de șase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Trebuie precizat că Varujan Vosganian nu poate fi urmărit penal în acest dosar, deoarece Senatul nu a aprobat cererea procurorilor de încuviințare a urmăririi penale împotriva fostului ministru. În cazul lui Adriean Videanu, șeful statului de la acea vreme, Traian Băsescu, a aprobat în 2013 cererea de urmărire penală formulată de procurori.

Cei doi foști miniștri, mai spun procurorii, au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate națională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.

„Au fost acordate discount-uri comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, fără a fi respectate dispozițiilor legale și în condițiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate", explică anchetatorii.

"Demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale SNGN Romgaz SA, societatea națională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale", potrivit DIICOT.

Aproape 92 de milioane de dolari - reduceri ilegale

Ancheta a relevat faptul că SNGN Romgaz SA a livrat către Interagro SA gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei (aproximativ 500 de milioane de dolari), din care aproximativ 92 milioane de dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

"Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN Romgaz SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC Interagro SA, este de circa 43 de milioane de lei, respectiv circa 15 milioane de dolari, iar TVA este de circa 54 de milioane de lei, respectiv circa 19 milioane de dolari", susțin procurorii DIICOT.