Fostul ministru de Interne a fost citat la DNA marți dimineață pentru a i se aduce la cunoștință că a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa, după ce luni actualul ministru de interne, Dragoș Tudorache, l-a pus la dispoziție.

La ieșirea de la DNA, Tobă a spus că i-a fost adus la cunoștință faptul că a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

 

„Am fost citat și m-am prezentat, ca de fiecare dată când voi fi citat, ocazie cu care mi s-a adus la cunoștință că a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru favorizarea infractorului”.

 

De asemenea, el a precizat că a respectat prevederile legii și toate normele în vigoare.

Pe 9 septembrie, DNA a dispus efectuarea urmăririi penale față de Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.

În respectiva cauză penală, Petre Tobă este cercetat alături de alte 24 de persoane - șefi și angajați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), suspecte pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals.

Concret, Tobă este acuzat că a încercat să-l protejeze pe Gabriel Oprea și pe șefii DIPI, cu toții fiind cercetați de procurorii anticorupție.

„La data de 1 aprilie 2016, Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală și cele din domeniul informațiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reținută în sarcina funcționarilor acuzați penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative”, explică procurorii.

Concret, procurorii spun că Petre Tobă a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate. Procurorii se referă la ancheta pe care au declanșat-o împotriva conducerii DIPI pentru folosirea în alte scopuri a fondurilor destinate informatorilor.

Mingi de volei, tobogane, stilouri, arcuri de tir și căsuțe de păpuși achiziționate

Procurorii spun că fondurile respective ar fi fost deturnate, iar DIPI a cumpărat „bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.)”.

Procurorii spun că Petre Tobă a declasificat documente similare în cazul altor anchete ale DNA, de exemplu cea care investiga deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative).

„Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcției Naționale Anticorupție și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative”, arată DNA.

Dosarul, disjuns din cel al lui Gabriel Oprea

În cursul acestei săptămâni, procurorii anticorupție au început urmărirea penală împotriva șefului DIPI, Rareș Văduva, pe care îl acuză de favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției. Dosarul a fost disjuns din Dosarul „Limuzina” al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.Și alți șefi ai DIPI au fost puși sub urmărire penală în acest caz.