Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat în luna iunie 2020 definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru fapte de corupție și care a fugit din țară înainte de a afla sentința, s-a predat autorităților italiene din Bari.

”În dimineața de 4 februarie 2021, Poliția Română a fost informată, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Sirene, de către autoritățile italiene, că, în cursul zilei de ieri, un bărbat, de 42 de ani, urmărit la nivel internațional, s-a prezentat la o secție de poliție din Bari, însoțit de avocatul ales. Acesta a fost depus în Penitenciarul din Bari, în așteptarea prezentării în fața instanței de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul București. În baza datelor furnizate de autoritățile din Italia, a fost informată instanța de judecată din România, care a emis mandatul european de arestare, pentru a traduce și transmite acest mandat către instanța care va judeca și dispune asupra predării către România”, transmite Poliția Română printr-un comunicat.

Daniel Dragomir a plecat cu o zi înainte de a afla sentința din România, prin Arad, cu mașina, au declarat atunci pentru G4Media.ro surse oficiale.

El a putut ieși din țară fără probleme pentru că, înainte de condamnare, fostul ofițer SRI nu avea nici o interdicție de deplasare. Exact în ziua în care a ieșit din țară, Ungaria eliminase obligația ca cei care intră în țară să rămână în izolare timp de 14 zile.

Ulterior, acesta a fost dat în urmărire națională după ce Poliția Română a anunțat că nu a fost găsit acasă la câteva ore după condamnarea definitivă.

În același dosar a fost condamnată și soția sa, la 2 ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, spălare de bani, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Ea va presta muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 90 zile.

Totodată, magistrații au decis confiscarea de la fiecare dintre cei doi soți a câte 1.015.176,66 lei.

În decembrie 2016, Daniel Dragomir a fost condamnat de Tribunalul București la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii.

Daniel Dragomir a devenit cunoscut după ce a fost arestat preventiv în septembrie 2016 pentru implicare în dosarul ”Black Cube” privind hărțuirea șefei DNA de atunci, Laura Codruța Kovesi.

DNA îl acuza că, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Daniel Dragomir, care îndeplinea funcția de șef grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul SRI, beneficiind de ajutorul soției sale, a pretins și a primit de la un administrator al unor societăți comerciale (denunțător în cauză) suma totală de 2.030.353 lei, echivalent a 462.567 euro, compusă din: 1.648.400 lei (echivalent a 374.078 euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane; 309.952 lei (echivalent a 70.575 euro), reprezentând finanțarea cheltuielilor necesare înființării, dotării și asigurării funcționării unei societăți comerciale, incluzând și un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne; 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soția sa, în calitate de administrator al acestei firme nou înființate.

Procurorii susțineau că aceste sume de bani au fost pretinse și primite de către Daniel Dragomir pentru a-și folosi influența asupra unor funcționari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Gărzii Financiare.