DNA a audiat marți mai multe persoane din fosta conducere a Spitalului Floreasca și cadre medicale în dosarul deschis la sesizarea Corupului de Control al premierului. Radu Macovei, fostul manager, este suspect de abuz în serviciu.

UPDATE: DNA a emis un comunicat de presă prin care anunță că și alte persoane au fost puse sub acuzare alături de Radu Macovei, fostul manager al Spitalului Floreasca.

Astfel, Marina Magdalea Gontariu, fosta șefă a Biroului achiziții la Spitalul Floreasca, acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, Marian Mihăilă, și el fost șef al biroului achiziții al aceluiași spital, cercetat pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Și cunoscutul medic Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Floreasca, este cercetat pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Procurorii l-au pus sub acuzare și pe Aurel Galea, administratorul firmei Gemedica SRL, pe care îl anchetează pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, și spălarea banilor, iar firma este cercetată pentru complicitate la abuz în serviciu.

Conform procurorilor, „în anul 2013, reprezentanți ai Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) au încălcat normele și reglementările în vigoare atât cu privire la inițierea și organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică de echipamente medicale necesare dotării Unității de îngrijire a arșilor gravi, cât și cu privire la derularea și executarea acordului cadru și contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească și SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziționate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei”.

Concret, Spitalul Floreasca ar fi fost prejudiciat cu suma de peste șase milioane de lei, din care aproape două milioane de lei reprezintă diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de firma Gemedica SRL de la furnizorii săi, iar peste 4,2 milioane reprezentând contravaloarea barocamerei despre care procurorii spun că nu a funcționat vreodată.

Procurorii au constatat că o parte din banii încasați de Gemedica au fost plimbați prin două companii offshore și, ulterior, retrași cash.

„În perioada 2014-2015, Aurel Galea și Andreea Baytar, împuternicită să efectueze tranzacții financiare, au disimulat adevărata natură a provenienței și a proprietății sumelor de 1.895.920 euro și 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacții financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deținute de S.C. Gemedica SRL, și două societăți de tip off-shore. Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni”, au detaliat procurorii.

*** Știrea inițială

Fostul manager al Spitalului Floreasca Radu Macovei este suspect de abuz în serviciu în dosarul privind neregulile de la Secția de Arși.

Dosarul a fost deschis de DNA după ce Corpului de control al premierului și Corpul de control al ministrului Sănătății au efectuat, în perioada 26 - 29 aprilie 2016, o verificare la nivelul acestui spital.

„Concluziile acestui control sunt că Unitatea de îngrijire a arșilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgență (Floreasca) nu este încă funcțională, în ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului și a inaugurărilor oficiale efectuate în ultimele luni”, se preciza în raport.

Comisia a constatat că sala de operație a Unității de îngrijire a arșilor gravi este complet dotată și funcțională, că barocamera nu este montată, nefiind funcțională, cu toate că exista proces verbal de recepție a acesteia și proces verbal de punere în funcțiune și de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. În plus, barocamera a fost deja achitată, pe baza presupusei puneri în funcțiune.

Nici instalația de aer condiționat nu funcționează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav.

S-a mai constatat că rezervele de un pat, în număr de șase, sunt dotate corespunzător unei bune funcționări a unității, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea și tratarea pacienților arși.

Saloanele din afara Unității de îngrijire a arșilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiții legale și depozitarea lor în magazia unității sanitare.

Comisia de control a mai observant și că lipsesc procedurile de acces în cazul pacientului ars grav, precum și procedurile și protocoalele de tratament.