Curtea de Apel București a admis, marți, cererea autorităților locale din comuna Gornet, județul Prahova, de anulare a ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) privind intrarea în carantină a localității.

Pe de altă parte, judecătorii au respins cererea autorităților locale ca DSU să plătească daune de 4 milioane euro, informează Agerpres

"Admite în parte cererea. Respinge acțiunea restrânsă și modificată formulată de reclamantul Bogdan Dumitru, în contradictoriu cu pârâtul Departamentul pentru Situații de Urgență, ca neîntemeiată. Admite, în parte, acțiunea restrânsă și modificată formulată de reclamanta UAT Comuna Gornet, prin reprezentant legal primar, în contradictoriu cu același pârât. Anulează Ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659202/22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, județul Prahova. Respinge capătul de cerere în pretenții din acțiunea reclamantei UAT Comuna Gornet, ca neîntemeiat. Cu recurs în termen de maximum 2 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel București - Secția a VIII - a Contencios Administrativ și Fiscal", se arată în hotărârea CAB.

Decizia instanței nu este definitivă, însă este executorie.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Prahova a votat, în data de 22 iulie, instituirea carantinei zonale în comuna Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în localitate au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Ulterior, șeful DSU a emis un ordin în acest sens.Pe 29 iulie, autoritățile locale din Gornet au atacat ordinul DSU în instanță.

Inițial, avocatul care reprezintă comuna Gornet, Bogdan Dumitru, a declarat că autoritățile locale cer despăgubiri în valoare de 500.000 euro de la DSU cu titlul de daune morale/daune interese, în condițiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localități, iar cetățenii comunei nu sunt acceptați în magazine, farmacii și alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolați și chiar "apostrofați".

Avocatul a anunțat că majorează la 4 milioane euro despăgubirile cerute DSU.Bogdan Dumitru le-a solicitat judecătorilor de la Curtea de Apel București să constate nelegalitatea hotărârii prin care s-a impus carantina în comună, el spunând că DSU a invocat, la emiterea ordinului, o hotărâre a autorităților județene care nu are legătură cu instituirea stării de carantină, ci cu "măsuri pentru eliminarea răspândirii pestei porcine".

El a reclamat faptul că DSP Prahova nu a efectuat niciodată o anchetă epidemiologică și nu a existat niciun fel de colaborare între prefect și autoritățile locale.

Pe 22 iulie, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet din județul Prahova.Potrivit datelor transmise de Prefectura Prahova, măsura carantinei a fost instituită pentru 14 zile, cu posibilitate de prelungire în funcție de evoluția răspândirii comunitare a noului coronavirus.

"În comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile - au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 8 - 20.07.2020; rata de infectare depășește nivelul de 3 cazuri /1.000 de locuitori; cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunități închise); ponderea populației cu vârsta de 65 de ani și peste este similară în comună cu cea din restul județului; personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depășit de numărul de cazuri noi zilnice", susținea atunci Prefectura Prahova.