Guvernul Orban a majorat pedepsele prevăzute în Codul penal pentru zădărnicire în combaterea pandemiei, fals în declarații și a introdus o nouă infracțiune, aceea de "omisiune de a da date", a anunțat, joi dimineață, premierul Ludovic Orban.

"Am luat o măsură importantă de modificare a Codului Penal privitoare la infracțiunile care se petrec în contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații, privitor la epidemia de coronavirus. Există mai multe situații - un ceteățean revine dintr-o țară în care există un număr de cazuri și fie trebuie să intre în carantină, fie în izolare. Ei trebuie să completeze o declarație, iar dacă comit un flas și nu spun adevărul vor suferii consecințele legii. Ei comit o infracțiune care va fi pedepsită cu închisoare", a anunțat Ludovic Orban.

De asemenea, Guvernul a majorat pedepsele pentru zădărnicirea combaterii răspândirii epidemiei.

"Cine nu respectă carantina, cine nu respectă măsurile dispuse de autorități trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățeni responsabili aflați în situația de a fi izolați la domiciliu sau în carantină să nu respecte aceste decizii ale autorităților, să umble liberi în scoietate și să îmbolnăvească cetățenii”, a mai adăugat premierul.

A fost introdusă în Codul Penal o nouă infracțiune: omisiunea de a da date.

"Este introdusă o nouă infracțiunie - omisiunea de a da date. Dacă în cursul anchetei epidemiologice, cineva nu dă informații complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact se considerară că este o omisiune de furnizarea a informațiilor corecte către autorități și se poate constitui dosar penal”, a explicat Orban. 

Modificările au fost adoptate printr-o Ordonanță de urgență.