Decizia Curții Constituționale care a stabilit că interceptările sau alte probe obținute de SRI sunt neconstituționale nu oprește instanțele să le păstreze dacă sunt aflate deja la dosar. Înalta Curte a dat deja două decizii în acest sens.

Înalta Curte de Casație a decis menținerea interceptărilor efectuate de SRI în două dosare penale după ce curtea Constituțională a constatat că acesta sunt neconstituționale.

Acestea sunt primele decizii de acest gen luate de judecătorii Curții Supreme, deși Curtea Constituțională spunea în motivarea deciziei de neconstituționalitate că se va aplica și dosarelor aflate pe rol. 

Instanța Supremă a respins ca fiind inadmisibilă cererea fostului ministru de Interne Cristian David, judecat pentru luare de mită, care a cerut eliminarea din dosar a probelor obținute de SRI.

"Respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de inculpatul David Cristian de înlăturare a tuturor probelor, mijloacelor de probă, înregistrărilor ambientale și interceptărilor telefonice care au fost obținute cu participarea altor organe decât cele enumerate la art. 55 Cod procedură penală", se arată în decizia instanței.

Cristian David a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2015. Conform procurorilor, în calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Valeriu Roger Nițescu, Cristian David a pretins, iar în luna februarie 2008 a primit, suma de 500.000 de euro de la un denunțător, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Un alt dosar în care Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut interceptările SRI se afla în contestație la instanța supremă. Inculpații au ridicat la Curtea de Apel București mai multe excepții privind legalitatea actelor și probelor strânse în faza de urmărire penală, cereri respinse de judecători, astfel că aceștia au contestat decizia la ICCJ. Avocații au cerut aici și eliminarea interceptărilor realizate de SRI, invocând decizia recentă a Curții Constituționale, cerere respinsă luni de judecători.

Astfel, interceptările realizate de ofițerii SRI au rămas probe la dosar.

Pe 16 februarie, Curtea Constituțională a decis că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de "alte organe specializate ale statului" decât organele de cercetare penală este neconstituțională.

Judecătorii constituționali spun că interceptările SRI, folosite în procese aflate pe rol, sunt nule ca probe. Totuși, procese soluționate definitiv și care s-au bazat inclusiv pe astfel de probe nu vor fi afectate.

”Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumția de constituționalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privința cauzelor definitiv soluționate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată”, se arată în decizia CCR.

Cu toate acestea, Codul de procedură penală prevede că excepțiile și contestarea probelor se poate face doar în faza în care dosarul se află la camera preliminară, iar ulterior acestea nu mai pot fi contestate.