Judecătorii și procurorii și-au ales președintele CSM: judecătoarea Simona Marcu. Codruț Olaru candidează singur pentru funcția de vicepreședinte. Iohannis a participat și a prezidat ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii.


UPDATE 10 „Dorim să adresăm un mesaj de deschidere față de celelalte puteri ale statului, dar și cu societatea, pentru că Justiția este în slujba cetățeanului”, a declarat noua președintă a CSM, Simona Marcu.

UPDATE 9 Codruț Olaru a devenit noul vicepreședinte al CSM. Votul a fost unul la limită: 10 pentru, 9 împotrivă.

UPDATE 8 Simona Camelia Marcu este noua șefă a CSM. 11 voturi pentru și 8 împotrivă s-au înregistrat.

Pentru funcția de vicepreședinte și-a anunțat candidatura Codruț Olaru, fostul procuror șef al DIICOT.

UPDATE 7 Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție:

„Este percepția mea, poate fi greșită, dar actualul CSM a picat ambele teste: și testul speranței, și testul unității. Doresc viitoarei conduceri să fie atentă la aceste două probleme. Rezervele speranței nu s-au epuizat”.

UPDATE 6 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, reacție la acuzele președintelui Klaus Iohannis despre procedura legilor Justiției:

„Ați vorbit despre procedura legilor Justiției. Nu vreau să spun că a fost bine sau nu, dar nu ministrul Justiției a predat proiectele comisiei, ci comisia le-a cerut și le-a însușit”.

UPDATE 5 Principalele declarații ale președintelui CSM, Mariana Ghena, care prezintă raportul de activitate pentru 2017:

„Mulțumim pentru cuvintele frumoase, laudative, la adresa noastră”.

„În 2017, am primit de la Ministerul Justiției 20 de proiecte de acte normative, între care 15 au primit avize pozitive, cu sau fără observații”.

UPDATE 4 Principalele declarații ale președdintelui Klaus Iohannis:

„Vreau să felicit CSM pentru activitatea din 2017. Nu știu dacă a mai existat un an atât de complicat. Când am devenit președinte, am promis că voi încerca să schimb modul de a face politică, cu mai puțin scandal”, a spus Iohannis.

„În România, Justiția este independentă și trebuie să rămână așa. Eu voi face tot ce îmi stă în puteri să rămână așa. Veți avea în mine un partener și un susținător constant. Am încredere în CSM”.

„Putem discuta orice, dar Justiția trebuie să fie independentă. Asta nu se poate discuta. Face parte parte din nucleul dur al democrației”.

„Persoane urmărite penal, judecate penal, condamnate penal, nu au ce căuta la conducerea statului. Am mai spus-o și am să o mai spun, spre disperarea lor”.

„Vreau să remarc faptul că în 2017 s-a lucrat foarte serios la ICCJ, Parchetul General, DNA, DIICOT. Vă felicit pe toți și vă rog să transmiteți colegilor că s-a văzut că s-a lucrat foarte mult și cu rezultate foarte bune”.

„Anul 2017 a început cu o acțione reprobabilă a guvernului de atunci, încercarea de a promova OUG care urmau să schimbe fundamental politica penală a statului fără o consultare. Românii s-au supărat”.

„Dacă nici în primul an nu știi ce să pui, înseamnă că nu știi ce vrei cu această țară”.

„A fost o procedură foarte netransparentă în legile Justiției. Au fost inițiate de guvern, au ajuns la parlament. De ce nu s-a respectat o procedură clară? S-a ales o procedură nemaivăzută, netranspareent și s-au ignorat pe față toate avizele sistemului. CSM a dat mai multe aviza negative acestor modificări, iar voi știți cel mai bine dacă aceste modificări sunt fezabile. Cu toate acestea, acea comisie super specială, proaspăt înființată, a mers mai departe cu lucrat noaptea, cu pumnul în gura opoziției. De s-or fi grăbit să îngrașe porcul în Ajun de Crăciun? Au ieșit trei legi foarte contestate nu doar de opoziție, ci și de ICCJ. Regret că s-a ajuns în România ca legile Justiției se discută în proceduri neclare, ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea procedurilor parlamentară și aprobate în mare viteză, neexplicată. Mai mult nu voi spune astăzi despre aceste legi, ci aștept deocamdată ca CCR să se pronunță. După, când vor ajunge la mine, mă voi pronunța”.

„Am și acum speranța că aceste legi vor fi îmbunătățite”.

 „Vreau să urez viitoarei conduceri a CSM care va fi aleasă astăzi. Vreau să păstrați, să garantați, să întăriți independența Justiției”.

UPDATE 3 Ședința CSM a început. Iohannis a anunțat că va participa doar la prezentarea raportului pentru 2017 și nu va participa și la alegerea noii conducerii.

UPDATE 2 A ajuns la sediul CSM și președintele Klaus Iohannis, care nu a făcut declarații, ci doar a urat, din mers, „La Mulți Ani!” jurnaliștilor.

UPDATE 1 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a sosit la sediul CSM, dar a refuzat să facă declarații.

Președintele României, Klaus Iohannis, participă de la ora 10 la prezentarea raportului de activitate al instituției pe anul 2017, în mandatul judecătorului Mariana Ghena - președinte și al procurorului Cristian Ban - vicepreședinte. Iohannis va conduce ședința CSM, conform prevederilor Constituției.

Judecătoarea Simona Camelia Marcu candidează pentru funcția de președinte, iar pentru cea de vicepreședinte procurorii Codruț Olaru și Nicolae Solomon. 

CSM este format din 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept - ministrul Justiției, președintele ICCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă președintele este judecător vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers.

Componența Consiliului Superior al Magistraturii:

  • Judecători:
  • Simona Camelia Marcu și Mariana Ghena - Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Lia Savonea - Curtea de Apel București
  • Nicoleta Margareta Țînț - Curtea de Apel Brașov
  • Andrea Annamaria Chiș - Curtea de Apel Cluj
  • Gabriela Baltag - Tribunalul Neamț
  • Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov
  • Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timișoara
  • Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea
 
  • Procurori:
  • Codruț Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București
  • Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș
  • Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul București
  • Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

Victor Alistar și Romeu Chelariu au fost aleși de Senat ca membri CSM din partea societății civile. Membrii de drept ai CSM sunt ministrul Justiției, președiintele ICCJ și procurorul general al României.