Reacția fostului ministru al Justiției, actualul șef al Comisiei speciale din Parlament, apare după ce vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a sugerat cererea unui aviz de la specialiștii constituționali internaționali.

Întrebat în legătură cu faptul că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Tudorel Toader ca legile Justiției să nu fie modificate fără avizul Comisiei de la Veneția, Iordache a spus că asta va decide Parlamentul.

„Vedem care este recomandarea (prim-vicepreședintelui Comisiei Europene — Frans Timmermans—n.r.), în funcție de asta, Parlamentul va decide dacă este necesară sau nu acea solicitare (către Comisia de la Veneția — n.r). Parlamentul României va constata în funcție de textele pe care le va adopta dacă este necesar sau nu. Dacă vom constata că este necesar vom solicita, dacă nu, nu vom solicita”, a spus Iordache, citat de Agerpres.

El a adăugat că, dacă punctul de vedere rezultat din dezbaterile parlamentare asupra modificărilor legilor Justiției va fi în concordanță cu recomandările Comisiei de la Veneția, atunci nu va fi necesar un aviz din partea acestui for.

„Dacă punctul de vedere pe care în Comisie și apoi în Parlament îl vom adopta va fi în concordanță cu ce a spus fie Comisia de la Veneția, fie Curtea Constituțională, fără îndoială nu va fi nevoie să cerem un punct de vedere", a menționat Iordache.

Proiectele de modificare a legilor Justiției vor intra miercurea viitoare în dezbaterea Comisiei speciale parlamentare, a anunțat Iordache.