Președintele României, Klaus Iohannis, merge miercuri dimineață la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, acolo unde se va discuta despre ordonanțele de urgență adoptate noaptea trecută.

UPDATE

15:15

Klaus Iohannis i-a cerut lui Sorin Grindeanu să abroge Ordonanța de urgență privind Codurile penal și de procedură penală. Președintele i-a transmis o scrisoare prim-ministrului Grindeanu în care invocă "efectele profund negative" ale OUG adoptate marți noaptea de Guvern "asupra funcționării statului de drept și, implicit asupra eforturilor depuse de România în domeniul combaterii fenomenului corupției și asigurării integrității funcției publice".

11:00 Consiliul Superior al Magistraturii a votat în unanimitate sesizarea CCR privind existența unui conflict între puterea judecătorească și cea executivă a statului.

10:15 Doamna președintă a CSM este hotărâtă să sesizeze CCR pentru un conflict între instituții, spune Iohannis. 

10:07 Guvernul trebuie să explice, să dea socoteală, e inadmisibil să tot fugă de presă. E foarte inadecvat felul în care au prezentat aceste acte normative, trebuie să explice de ce au procedat așa, și nu altfel.

10:06 Nu se poate, într-un stat de drept, să acționezi așa cum a făcut-o guvernul. România este și rămâne un stat de drept.

10:00 Klaus Iohannis a plecat de la ședința CSM. Președintele spune că în interiorul CSM există o solidaritate, întreg sistemul e de partea CSM, justiția e independentă, magistrații sunt indignați de modul în care guvernul a tratat chestiunea modificării codurilor penale noaptea târziu, prin OUG fără avizul CSM.

9:45 ”Singura cale pe care nu o accept este să nu facem nimic, asta nu se poate. E o ofensă adusă justiției și dumneavoastră răspundeți de independența justiției și eu cred că ea a fost încălcată și este încălcată prin astfel de comportamente în mod grav... Trebuie luată atitudine nu doar declarativ, ci și instituțional”, a spus șeful statului.

9:30 Președintele Klaus Iohannis se gândește să îi facă o vizită lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, pentru a discuta posibilitatea ca instituția să atace la CCR ordonanțele guvernului.

UPDATE 9:27 CSM stabilește ordinea de zi în urma căreia se va stabili modalitatea de sesizare a Curții Constituționale.

UPDATE 9:22 Membrii CSM sunt de părere că actele guvernului ar trebui să fie contestate atât de CSM, cât și de președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 9.20 Președintele Klaus Iohannis cere Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu actele adoptate de guvern merți seara.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va fi prezent la ședința CSM, programată pentru miercuri dimineață, la ora 9.

„Este inadmisibil, inacceptabil, este scandal, o bătaie de joc ca Guvernul să adopte noaptea, fără avizul CSM, fără să fie inclusă pe ordinea de zi, o documentație, o ordonanță de urgență într-un domeniu atât de sensibil cum este Codul penal și Codul de procedură penală. Această chestiune nu este tolerabilă”, a spus Klaus Iohannis

„Am fost puși în fața faptului împlinit. Nu este justificată graba. Avem o problemă cu valorile morale”, s-a arătat indignată Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Ordonanța a fost adoptată fără avizul CSM. Vom stabili o poziție și o modalitate de lucru”, a mai spus Tarcea.

„Am fost puși în fața faptului împlinit”, a spus procurorul general al României, Augustin Lazăr, în momentul în care a ajuns la sediul CSM.

„Este în curs de a se examina cine ar trebui să o atace la Curtea Constituțională. ...Derapajul de neconstituționalitate este vădit, eu zic că va putea fi oservat cu ușurință acest derapaj”, a spus Augustin Lazăr.

„În calitate de mebru al CSM, am și eu partea mea de decizie și de responsabilitate în a a examina și exercita partea care-mi revine din această autoritate. Avizul CSM pe aceste Ordonanțe (consultativ- n.r.) este foarte important. Este vădit că pentru a avea o luptă anticorupție eficace este nevoie să ai instrumente juridce la nivelul de a combate acest fenomen. Tocmai cu acest pachet legislativ am intrat în Uniunea Europeană. Aceste instrumente sunt eliminate acum”, a arătat Lazăr.

Este a doua oară când Iohannis se deplasează la sediul CSM în acest an. Prima dată s-a întâmplat când noii membri CSM și conducerea instituției și-au luat în primire posturile.

Atunci, Klaus Iohannis l-a atenționat public pe ministrul Justiției Florin Iordache în legătură cu adoptarea OUG pentru amnistie și grațiere.

„S-ar dărâma statul de drept și ar exista riscul să dispară democrația din România”, avertiza Klaus Iohannis pe 6 ianuarie.

„Odată acceptată ideea unei astfel de legi, oricare Parlament ar putea să facă la fel. Un astfel de precedent creat ar duce la dispariția egalității în fața legii, de asta spun că ar duce la dispariția statului de drept … ar îndepărta România de la valorile euroatlantice, în care românii cred... Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule ministru”, a susținut Klaus Iohannis, subliniind că s-ar opune ”cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale”, în cazul unei asemenea inițiative.

Lovitura de grație dată noaptea

Grațierea și amnistia mascată a politicienilor și a clientelei politice au fost adoptate de Guvern prin ordonanțe de urgență marți seara. Mii de dosare penale și procese vor fi închise. Colac peste toate, ministrul Iordache s-a amnistiat singur prin OUG.

Ministrul Justiției Florin Iordache a rezolvat problemele politicienilor și clientelei politice prin adoptarea marți noapte, pe ascuns, a două ordonanțe de urgență.

Guvernul a aprobat prin OUG modificările făcute Codului Penal și au dezincriminat, practic, infracțiunea de abuz în serviciu. Concret, nu mai este infracțiunea dacă prejudiciul este sub 200.000 de lei. Adică, mai clar, dacă abuzul în serviciu produce un prejudiciu de 199.999 de lei, nu este vorba despre o infracțiune.

Au fost păstrate și celelalte prevederi ale proiectului inițial, fiind eliminată, în urma simulacrului de dezbatere publică, obligația plângerii prealabile a părții vătămate. Tot marți noaptea, Guvernul a adoptat OUG pentru grațierea unor pedepse, așa cum susține ministrul Justiției, Florin Iordache. În realitate, prin acest OUG au fost grațiate anumite persoane: politicieni și clientelă politică.

„Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii 296 Cod Penal și a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanță de urgență, am făcut și am pus în concordanță deciziile Curții Constituționale care (...) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament", a declarat Iordache.

„La abuz în serviciu, a fost eliminată plângerea prealabilă și s-a precizat că numai încălcările legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justiției, în momentul în care a anunțat adoptarea OUG-urilor.