Laura Codruța Kovesi a participat la o dezbatere pe tema legilor Justiției, acolo unde a vorbit despre problemele cu care se confruntă sistemul judiciar și pericolul de a pierde independența justiției. Judecătoarea Baltag contraatacă la CSM.

UPDATE

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins miercuri solicitarea judecătoarei Gabriela Baltag de suplimentare a ordinii de zi pentru discutarea unei eventuale sesizări a Inspecției Judiciare, care să verifice dacă prezența procurorului-șef al DNA și a altor magistrați la dezbaterile organizate de Grupul pentru Dialog Social, potrivit Agerpres.

***

Dezbaterea a fost organizată de Grupul pentru Dialog Social și Revista 22.

Șefa DNA a vorbit despre controversatele proiecte de modificare a legilor Justiției. „În ceea ce privește punctul nostru de vedere, am susținut încă de la proiectul din 23 august că există o încercare de a crește autoritatea ministrului Justiției asupra activității procurorilor, ceea ce va afecta grav independența procurorilor și nu numai”, a spus Laura Codruța Kovesi.

„Există trei chestiuni esențiale în cele două proiecte, care, dacă vor fi adoptate în această formă, vor duce la acest efect, de afectare gravă a independenței procurorilor: trecerea Inspecției Judiciare sub autoritatea ministrului Justiției, modificarea condițiilor privind răspunderea materială a magistraților (...) și înființarea Direcției speciale de cercetare a magistraților”, a mai declarat Kovesi.

Procurorul șef al DNA a vorbit și despre dosarele stopate prin decizii ale Curții Constituționale în legătură cu abuzul în serviciu și că prejudicii de 188 de milioane de euro nu vor mai putea fi recuperate.

„Avem o decizie care este deja cunoscută de toată lumea privind abuzul în serviciu (...) Aceste efecte ale deciziei Curții nu sunt neapărat chestiuni care țin neapărat de activitatea DNA, ci vizează întreaga societate. Anul trecut, în rechizitoriile pe care DNA le-a întocmit doar pe chestiuni de abuz în serviciu, sechestrele instituite de procurori au fost de 263 milioane de euro. În acest an, ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu, 245 dosare au fost clasate (...) și 188 milioane de euro care au fost prejudiciu în aceste dosare rămân nerecuperate și aceste fapte nu mai pot fi investigate. Deci vorbim de un tip de infracționalitate care din păcate este repetitivă (...) și care nu mai poate fi investigată de DNA pe viitor pentru că avem o decizie a CCR. Haideți să ne imaginăm dacă aceste efecte s-au produs doar ca urmare a unei decizii CCR, ce se întâmplă dacă modificăm și noțiunea de funcționar public, dacă instituim și un prag minim la abuzul în serviciu sau dacă facem și alte modificări legate de dezincriminarea infracțiunii de abuz în serviciu împreună cu cea de luare de mită”, a afirmat Kovesi, citată de Agerpres.

„Cred că suntem cu toții conștienți de gravitatea situației în care ne aflăm. Cel puțin noi, ca instituție, atât eu și colegii mei, cât și instituțional reacționăm doar prin metodele și prin posibilitățile pe care le avem. (...) Simțim cu toții, cel puțin de peste un an și jumătate, că suntem efectiv sub un asalt, care se manifestă prin hărțuiri, prin intimidări, prin încercări de intimidare, că nu-și ating scopul, prin critici uneori obiective, dar de cele mai multe ori nu, prin acel fenomen de fake-news și la care noi nu putem să reacționăm decât instituțional”, a mai spus Kovesi.

„Nu putem decât să explicăm efectele și să tragem un semnal de alarmă”

Șefa DNA a spus că instituția pe care o conduce nu poate face nimic altceva decât să susțină declarații publice.

„Instituțional, ce putem face? Legi nu putem face, dar putem să ne exprimăm puncte de vedere. Putem să analizăm proiectele de legi, putem să identificăm vulnerabilitățile, să identificăm riscurile și să explicăm, tehnic sau mai puțin tehnic, care sunt consecințele. (...) Putem să tragem un semnal de alarmă și să spunem dacă statul român vrea ca DNA să investigheze doar fapte mărunte și adoptă legi în sensul ăsta, da... Dacă în statul român se dorește ca miniștri, secretari de stat și persoane care dețin funcții politice să nu mai poată fi cercetate pentru că ministrul justiției va fi colegul lor de partid și va trimite Inspecția peste procuror, da, putem să spunem aceste lucruri, dar noi mai mult decât atât nu putem face”, a explicat Kovesi.

Judecătoarea Gabriela Baltag vrea anchetă a Inspecției Judiciare împotriva lui Kovesi

Intervențiile Laurei Codruța Kovesi în timpul dezbaterii nu au fost pe placul judecătoarei Gabrielei Baltag, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta a cerut miercuri sesizarea Inspecției Judiciare pentru că discuțiile au avut un caracter politic.

„Am vizualizat o întâlnire la un grup de dialog social. Am văzut că au participat și magistrați. Eu am văzut, mărturisesc, partea de final. Aș dori să pun în discuție efectuarea de către Inspecția Judiciară de verificări cu privire la ce am putut vedea eu. Înțeleg că au văzut foarte mulți magistrați care m-au întrebat cum putem să tolerăm acest aspect, prezența procurorului-șef al DNA, doamna Kovesi, și înțeleg și a altor magistrați. Nu pot să spun exact pentru că nu știu dacă au fost sau nu. Să verifice Inspecția Judiciară prezența și participarea la discuții cu caracter politic, pentru că discutarea unor aspecte de proteste și de ieșit în stradă, de unirea forțelor opoziției și de cenzură nu știu în ce măsură respectă sau nu obligațiile și rigorile statutului de magistrat”, a spus Gabriela Baltag, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Baltag este una dintre persoanele din CSM care a susținut controversatele proiecte de modificare a legilor Justiției. De asemenea, Gabriela Baltag a participat la emisiuni realizate de Antena 3, unde a vorbit despre unele tensiuni din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Decizia plenului CSM a fost comunicată în scurt timp, iar magistrații au respins cererea de sesizare a Inspecției Judiciare.