Laura Codruța Kovesi a vorbit, într-un interviu News.ro, depre posibila decizie a CCR de a dezincrimina abuzul în serviciu și cum va fi DNA afectat, despre domeniul cu cele mai multe fapte de abuz de acest gen și despre corupția din străinătate.

Laura Codruța Kovesi spune că domeniul cu cele mai multe fapte de abuz în serviciu este administrația publică locală, de unde, doar anul trecut, au fost trimiși în judecată peste 100 de primari și viceprimari și peste o treime din președinții de Consilii Județene.

Procurorul șef al DNA a vorbit și despre posibilitatea ca CCR să decidă dezincriminarea abuzului în serviciu, într-un interviu acordat News.ro. Decizia CCR ar putea însemna nu doar o limitare a competenței procurorilor, ci o încetare a luptei anticorupție în România, consideră Kovesi.

"Noi avem în investigare 3.200 de doare, care au ca obiect investigarea unor fapte de abuz în serviciu. Ce înseamnă acest lucru? 42% din activitatea DNA. Anul trecut, doar în dosarele în care noi am făcut rechizitorii pentru abuz în serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro. Dacă vom avea o decizie de dezincriminare a abuzului în serviciu, toți cei care sunt trimiși în judecată pentru aceste fapte nu vor mai putea fi trași la răspundere, aceste prejudicii cauzate statului nu vor mai putea fi recuperate, deci vom rămâne cu o pagubă de 620 milioane euro care nu poate nicicum recuperată. Dosarele pe care noi le avem în investigare va trebui să le închidem", a declarat Kovesi pentru News.ro.

Iar dacă abuzul în serviciu va fi dezincriminat, repercusiuni vor fi și asupra dosarelor vechi, asupra celor condamnați deja pe baza acestei infracțiuni. Aceștia vor ieși din penitenciar "curați ca lacrima" și vor scăpa de toate procedurile de confiscare, "vor rămâne cu vilele lor luxoase, cu terenurile, cu averile, cu banii în cont", spune Laura Codruța Kovesi în interviul pentru News.ro.

Procurorul șef al DNA vorbește despre corupția din sănătate, un alt domeniu în care faptele de abuz în serviciu predomină. Ea spune că medicii nu trebuie lăsați "la mâna unor companii private" care să-i sponsorizeze ca să facă o specializare, doar ca să prescrie anumite medicamente.

Laura Codruța Kovesi a vorbit și despre cât de greu se descurcă DNA cu noul regim al interceptărilor, fără ajutorul SRI.

"Foarte greu ne descurcăm și nu este doar fără ajutorul SRI, ci fără ajutorul serviciilor. Este foarte greu, e o lipsă de resurse financiare, umane, pentru că noi am primit acele 40 de posturi, dar până în prezent nu au fost detașați polițiștii. Lucrăm în continuare  cu aceleași resurse", a declarat Kovesi pentru News.ro.