Laura-Codruța Kovesi a explicat că o astfel de prevedere ar face ca, indirect, procurorii să fie subordonați ministrului Justiției cu consecințe asupra activității lor.

Întrebată la Europa FM dacă trecerea Inspecției Judiciare (IJ) în subordinea Ministrului Justiției e principala nemulțumire a procurorilor în legătură cu propunerile făcute de Tudorel Toader, procurorul-șef al DNA a declarat: "A fost prima observație și pare a fi cea mai importantă nu doar din perspectiva activității noastre ca procurori, dar și din perspectiva monitorizării pe care Comisia Europeană o face. Una dintre recomandările făcute de foarte multe ori în rapoartele MCV a fost aceasta: de a constitui o inspecție judiciară independentă și a fost un efort foarte mare, inclusiv din interiorul sistemului judiciar de la acel moment, din partea Ministerului de Justiție și a Parlamentului de a face o lege pentru ca această instituție să devină independentă".

Kovesi a precizat că Inspecția Judiciară a devenit independentă și a fost organizată în forma în care este acum și datorită MCV. 

Ea a explicat că procurorii nu înțeleg logica mutării acestei instituții la minister.

 

"Pe ce elemente se bazează inițiatorul acestui proiect când spune că Inspecția Judiciară nu ar fi independentă. Sau ce elemente duc la concluzia că modul de organizare al Inspecției ar trebui schimbat. De ce sunt garanții mai mari că Inspecția Judiciară ar fi mai eficientă dacă trece la Ministerul Justiției, decât dacă rămâne în continuare la CSM. Ce se schimbă? Sunt câteva întrebări la care noi nu am avut răspuns și la care nici nu putem să dăm răspuns pentru că nu noi am inițiat acest proiect. Noi doar am semnalat ce probleme pot apărea",

a mai spus procurorul-șef al DNA.

Kovesi a subliniat că pentru procurori reprezintă o problemă perspectiva ca IJ să fie subordonată unui om politic.

"Inspecția Judiciară a mai fost în subordonarea Ministerului Justiției, anterior anului 2004. Ministrul Justiției avea posibilitatea să dea dispoziții privind deschiderea unei anchete penale. Or în acest moment nici măcar un procuror-șef nu poate să spună unui procuror să deschidă sau să închidă o anchetă. Imaginați-vă, dacă un om politic ar conduce această instituție sau procurorii ar fi subordonați politic - mă întreb - câte anchete în care sunt implicați membri ai unui partid politic vor mai putea fi făcute", a avertizat Laura-Codruța Kovesi.

Întrebată dacă o astfel de prevedere ar castra DNA, șefa Direcției Naționale Anticorupție a răspuns: "Nu aș folosi astfel de termeni, aș spune doar că indirect procurorii ar fi în subordinea ministrului Justiției cu consecințele pe care deja le-am spus".