Președintele Klaus Iohannis a încuviințat vineri începerea urmăririi penale împotriva fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul polițistului Bogdan Gigină. Inițial, Senatul a respins cererea DNA, dar Oprea a demisionat.

 Cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea a fost aprobată de președintele României, Klaus Iohannis.

Astfel, procurorii pot începe investigarea fostului vicepremier în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, decedat în timp ce făcea parte din coloana oficială ilegală a fostului demnitar.

Procurorii DNA au transmis solicitarea în conformitate cu prevederile legale și constituționale și având în vedere încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând cu 1 octombrie 2016, data publicării în Monitorul Oficial.

DNA reamintește că, potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea președintelui.

Cererea transmisă președintelui a fost însoțită de nu mai puțin de 18 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Până acum, președintele a avizat favorabil toate cererile DNA.

Background

În 2015, agentul de poliție rutieră Bogdan Gigină a murit în urma unui accident de motocicletă. EurActiv.ro a publicat în premieră informația că acesta făcea parte din coloana care-l însoțea pe ministrul Oprea prin București.

Informația a fost confirmată abia a doua zi de Poliția Capitalei, după ce Inspectoratul General al Poliției Române, condus la acel moment de Petre Tobă, a refuzat timp de două zile să dea orice detaliu despre accident.

Mai mult, IGPR-ul lui Tobă a încercat să inducă în eroare publicul,comunicând în dimineața de după accident că Gigină a murit ”la datorie” și că va fi înaintat în grad, post-mortem, de Gabriel Oprea.

Pe 1 septembrie 2016, DNA a cerut Senatului aprobarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru moartea polițistului Gigină.

Pe 19 septembrie, Senatul a blochat urmărirea penală a lui Gabriel Oprea.

Pe 22 septembrie, mii de persoane au ieșit în stradă în București și în alte orașe pentru a-i cere demisia fostului ministru de Interne.

Pe 23 septembrie, Oprea a anunțat că va cere reluarea votului din Senat, pentru ca după câteva ore să anunțe că va demisiona.

Pe 26 septembrie, Gabriel Oprea și-a depus demisia din funcția de senator. Pe 1 octombrie, demisia a fost publicată în Monitorul Oficial.