Doi judecători din cei trei care au alcătuit completul de judecată au ajuns la concluzia că fostul lider PNL este nevinovat, în timp ce un al treilea l-a găsit vinovat. Decizia nu este definitivă și se așteaptă contestația DNA.

Fostul lider PNL, Ludovic Orban, a fost achitat marți de instanța supremă în dosarul în care era acuzat că a și-a folosit influența de lider de partid pentru a convinge un om de afaceri să-i sponsorizeze ilegal campania electorală pe când era candidat la Primăria Capitalei.

Decizia a fost luată cu majoritate, doi judecători din cei trei care au alcătuit completul au concluzionat că Ludovic Orban este nevinovat. Un al treilea a avut opinie separată în sensul că Ludovic Orban este vinovat și l-a condamnat la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare de doi ani.

Fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. Acesta este dosarul în urma căruia Orban a renunțat la candidatură.

Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primăria București, a fost trimis în judecată pentru folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite.Conform procurorilor anticorupție, Ludovic Orban ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru finanțarea campaniei electorale.

„La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreședinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea (Tiberiu Urdăreanu, patronul UTI, n.r.), solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcția de primar al municipiului București.Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului”, precizează procurorii.

Procurorii DNA i-au audiat în acest caz, în calitate de martori, pe Sorin Oancea, acționar B1 TV, și Cosmin Gușă, cel care controlează postul Realitatea TV.

Conform anchetatorilor, omul de afaceri ar fi acceptat să plătească cei 50.000 euro „în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, mai arăta DNA într-un comunicat dat publicității imediat după ce Ludovic Orban a fost pus sub control judiciar.

„Prin faptul că am fost pus sub control judiciar, că s-a început urmărirea penală împotriva mea, nu voi mai candida la Primăria Capitalei. Nu vreau să periclitez șansele PNL de a câștiga funcția de primar general. Nu am luat niciun leu, nu am avut niciun folos”, declara Ludovic Orban după audierile de la DNA.