Directiva europeană privind confiscarea extinsă a averilor nu a fost transpusă nici măcar pe jumătate în proiectul aprobat, vineri, de Guvern, a afirmat inițiatorul ei, europarlamentarul Monica Macovei, pentru RFI.

Guvernul a aprobat, vineri, un proiect de lege de modificare și completare a codurilor penale conform directivei Comisiei Europene, inițiată de europarlamentarul Monica Macovei, privind confiscarea extinsă a averilor. Europarlamentarul a declarat, însă, că Guvernul lui Mihai Tudose nu a transpus nici măcar pe jumătate directiva europeană. În plus, Monica Macovei crede că proiectul va suferi modificări și în Parlament, unde va ajunge pentru votul final, potrivit RFI.

"Nu este nici pe jumătate (transpusă - n.r). Și mai este o problemă, unde iar directiva spune, iar transpunerea românească tace: cine pune în executare confiscarea? Că noi avem această problemă. Confiscă instanțele, în procedura asta normală de confiscare, dar nu se pune în executare. Directiva nu precizează cine, pentru că fiecare stat are un sistem. În alte state există agenții private, care a doua zi ți-au confiscat ce e de confiscat... Eu m-am gândit pentru România că singura persoană interesată să ducă până la capăt o confiscare, adică să vadă banii confiscați, este judecătorul care a dat decizia definitvă de confiscare extinsă", a afirmat europarlamentarul.

Macovei a explicat că Executivul nu a transpus definițiile, "care sunt foarte importante, pentru că apoi directiva reglementează fiecare lucru pe care îl definește, cum ar fi bunuri, instrumente, instrumentalități, bani, valori, confiscare, terți.

"Le definește într-un anumit fel și apoi le reglementează în feluri diferite. La noi, de exemplu, instrumentele, produsele infracțiunilor și bunurile sunt toate traduse prin bunuri", a spus europarlamentarul.

"Instrumentele cu care faci o infracțiune și bunurile pe care le obții sunt reglementate diferit în cursul directivei. Directiva prevede ca noutate pentru România, în primul rând, principiul «mergem după bani, trebuie luați banii înainte de orice, pentru că banii trebuie să se întoarcă acolo de unde au fost furați»", a adăugat europarlamentarul, care a subliniat că Guvernul condus de Mihai Tudose trebuia să aibă în transpunerea directivei "un prim capitol care să facă parte din lege cu definiții".

Eurodeputatul a criticat Guvernul și pentru că a înlocuit în transpunerea directivei europene "comportamentul ilicit" cu "activități infracționale", dar șipentru  că nu a transpus complet "confiscarea de la terți".

Monica Macovei este de părere că atunci când proiectul Guvernului va ajunge în Parlament pentru dezbatere, "va fi redus și mai mult sau va fi adoptat așa cum este în cel mai bun caz". Mai mult, dacă directiva nu este transpusă așa cum trebuie, este posibil să atragă o nouă procedură de infrigement, a doua în acest caz.

"Termenul (de transpunere a directivei n.r.) a fost de doi ani și jumătate, s-a împlinit pe 4 octombrie 2016. Nu a fost transpusă în legislația națională și adoptată de Parlamentul României, drept care deja Comisia Europeană a început o procedură de infrigement împotriva României", a mai amintit europarlamentarul.