Procurorii și judecătorii din Sibiu au anunțat că vor întrerupe activitatea timp de o oră în fiecare zi, începând de astăzi până pe 22 decembrie pentru a protesta față de controversatele modificări la legile justiției și a legislației penale.

UPDATE Judecători din Deva, Râmnicu Vâlcea, Teleorman și Craiova se alătură alătură colegilor din Sibiu și își vor suspenda activitatea timp de o oră pe zi. La Pitești s-a decis că fiecare judecător poate protesta așa cum consideră de cuviință.

De precizat că la Craiova protestul va fi pe termen nelimitat timp de o oră pe zi.

***** Știrea inițială

Acțiunea magistraților din Sibiu este cea mai amplă din țară, fiind întinsă pe mai multe zile, în condițiile în care procurori și judecători din multe alte județe din țară au protestat ieșind în fața instanțelor, cu robele în mână, pentru 15-30 de minute.

Magistrații sibieni vor întrerupe de astăzi activitatea timp de o oră, între 11:30 și 12:30, începând de astăzi până pe 22 decembrie.

Amintim că luni au ieșit în fața Palatului de Justiție din București aproximativ 500 de magistrați, iar acest mod de protest a fost ales și de magistrații din Cluj, Iași, Timișoara, Galați, Botoșani, Sălaj, Constanța, Sibiu, dar și alte orașe.

Startul a fost dat de judecătorul Cristi Danileț, de la Curtea de Apel Cluj, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care a discutat cu peste 80 de magistrați din raza Curții de Apel Cluj despre această modalitate de a-și arăta nemulțumirea și îngrijorarea față de recentele atacuri asupra Justiției și a legislației.

Revenit în țară marți, ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat că oricine poate protesta, dar că magistrații au anumite interdicții. „Mă voi documenta”, a spus Tudorel Toader.

Tot marți, procurorul general a declarat că „magistrații se manifestă foarte decent, nu au făcut nimic ofensastor, au arătat că independența Justiției române poate fi afectată. La nivelul Uniunii Europene înseamnă luptă împotriva corupției. Este absolut necesar dialogul, mai ales că avem experți”.

Magistrații protestează față de modificările controversate aduse legilor Justiției, cu ignorarea avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Ei protestează în acest fel și față de intenția lui Florin Iordache de a modifica și legislația penală, care ar închide o mulțime de dosare și ar face aproape imposibilă efectuarea anchetelor penale și condamnarea inculpaților. Mai mult, unele infracțiuni ar fi, practic, dezincriminate.

Aceste propuneri de măcelărire a codurilor penale au atras critici din partea DNA, DIICOT, Parchetul General și a procurorilor din CSM, care au arătat cât de nocive sunt și efectele defastatoare pe care le-ar avea.